Lélegeztetőgép-biznisz: Káslerék állítólag azt sem tudják, kinek adták el az eszközöket

És egyébként is baloldal.

Fellebbez az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a Fővárosi Törvényszék ítélete ellen, mely szerint ki kell adniuk, hány darab lélegeztetőgépet sikerült továbbértékesíteniük azt követően, hogy a 300 milliárd forintért vásárolt több mint 17 ezer darab készüléket vásárolt egy maláj érdekeltségű cégtől.

Kásler Miklós tárcája azzal védekezik, hogy a Transparency International által kért formában és bontásban nem rendelkeznek lélegeztetőgépekre vonatkozó adatokkal, és nem is kötelességük az adatigénylés teljesítése érdekében új adatbázist előállítani.

Az elsőfokú ítélet szerint azonban lehetetlen, hogy a tárca ne rendelkezzen a kért adatokkal, hiszen

kormányhatározat írja elő,

hogy rendelkeznie kell, a kiadásuk pedig nem jár új adatsor létrehozásával. Így a Fővárosi Törvényszék arra az álláspontra jutott, hogy az Emminek mindenképpen ki kell adnia az információkat.

„Az alperes kifogása, mely szerint az adatokkal nem a kért formában rendelkezik, teljes mértékben nem állja meg a helyét, mivel a kormányhatározat hívja fel az emberi erőforrások miniszterét, hogy a belügyminiszter, valamint a külgazdasági és külügyminiszter bevonásával határozza meg az értékesítésre szánt lélegeztetőgépek pontos mennyiségét, típusát és sorszámát”

– olvasható az indoklásban.

„A baloldali sajtó a Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletét arra használja fel, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumát alaptalanul rossz színben tüntesse fel, megtévesztve az olvasókat”

– válaszolta az Emmi a közleményében, megjegyezve, hogy minden más ezzel kapcsolatos híresztelés valótlan.

(via Népszava)

Valódi Hírek