Ungár Péter: A hisztérikus gyurcsányozás arra való, hogy ne kelljen gondolkodni, mit rontottunk el

Ugyanazok az emberek gyurcsányoznak, akik elmondták, hogy csak Márki-Zay Péterrel lehet nyerni, majd egy percnyi önvizsgálatot nem tartottak – hívja fel a figyelmet az LMP-s politikus.

„Azt veszem azonban észre, hogy ellenzéki kollégáim egy jelentős része nem látja, hogy ez egy letaglózó vereség. Önfelfelmentő mondatok vannak, amik a külső körülményekre hivatkoznak, és amik semmilyen önvizsgálatot nem jelentenek. „

– mondta a Telexnek adott interjújában Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Elmondása szerint ő és a pártja már kezdetektől felhívta a hatpárti összefogás figyelmét, hogy rossz irányba haladnak a putyinozással, de senki sem figyelt rájuk.

Szerinte már az előválasztás lebonyolításával is gondok voltak, az LMP például nem engedett volna be civileket a jelöltek közé.

„Márki-Zay Péter kiállt az előválasztás után, és azt mondta, hogy ellenzékváltás történt, miközben más civil jelölt nem nyert rajta kívül, és a

pártok jelöltjeit akarta vezetni.

Ez a hat párt által szervezett buli volt. Mi finanszírozzuk és szervezzük meg a saját leváltásunkat? Hát ez egy abszurd elvárás.”

– mondta.

A magyar baloldal drámájának nevezte, hogy a szombathelyi Derkovits lakótelepen is vesztett szavazókat az ellenzék; ezt azzal magyarázta, hogy a Fidesz baloldalról előzte őket több szociális intézkedés ígéretével, amelyekre nekik nem volt válaszuk.

Ezután az interjú áttért a DK-val való szövetség kérdésére:

„Én azzal töltöttem a politikai karrierem első nyolc évét, hogy Tordai Bence és a barátai orbánbérenceztek, és azzal támadtak, hogy nem fogtam össze Gyurcsány Ferenccel. Most meg, hogy összefogtam Gyurcsány Ferenccel, ez a probléma.”

– reagált Ungár arra, hogy Tordai Bence a DK zöld tagozatának nevezte az LMP-t. Hozzátette, hogy nem ért egyet a gyurcsányozással, mert 2019-ben korábban már győztek Gyurcsány Ferenccel együtt, összefogva.

„Gyurcsány Ferencet nagyon sok mindenben lehet és kell is kritizálni, de ha a 2010 előtti világról mindenben elfogadjuk a Fidesz narratíváját – és a gyurcsányozás ennek a szimbóluma –, akkor soha nem fogunk tudni nyerni, mert mindenben Fidesz gondolati struktúráját mondjuk vissza.”

– fejtette ki. Szerinte sose fognak győzni egy olyan jelölttel, aki számára

a baloldal szitokszó:

vissza kell állítani a baloldali emberek önbecsülését, hogy baloldalinak lenni jó dolog.

„Ugyanazok az emberek gyurcsányoznak, akik elmondták, hogy Márki-Zay Péterrel lehet csak nyerni, és egy percnyi önvizsgálatot nem tartottak. Van a politikának felelőssége, de azoknak hol a felelőssége, akik teleírták a 444 – Telex – Magyar Hang metaverzumot, hogy Dobrev Klára egy szörnyű minőségű ember, és csak Márki-Zay Péterrel lehet nyerni?”

– tette hozzá.

Az LMP politikusa Karácsony Gergelyre és a visszalépésre is kitért:

„Nekem ez egy

emberi csalódás volt.

Azt kell megérteni, hogy nem önmagában a visszalépés volt a probléma, hanem az azt megelőző folyamat: a villamos, a kék szalag kitűzése, és az, ahogy elment Hódmezővásárhelyre.”

– mondta. A jelenlegi helyzetben garanciák nélkül nem valószínű, hogy támogatni fogják Karácsonyt a következő önkormányzati választáson, tette hozzá.

Kapcsolódó:

Ungár: Szánalmas, amikor két, a parlamenti küszöböt el nem érő zöldpárt kezd egymással keménykedni

 

Valódi Hírek