Megszűnik az MSZP-Párbeszéd szövetség, külön indulnak az EP-választáson

Máris saját párt építésével foglalkoznak.

„Most minden adott ahhoz, hogy egy önálló, független és magában is sikeres, ezzel pedig az összellenzéki sikerhez is hozzájáruló pártot tudjunk csinálni.”

– mondta Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Telexnek adott interjújában.

Tordai szerinte az EP-választás alkalmas időszak arra, hogy intenzívebbé és professzionálisabbá tegyék a párt működését, és bővítsék a taglétszámot. Listavezetőjük Jávor Benedek lesz.

Mindez azt jelenti, hogy teljesen külön szeretnének indulni,

függetlenül az MSZP-től is.

A szocialista politikusok hiába akarják erősíteni a két párt szövetséget, azóta

„átbeszéltük ezt az MSZP-s barátainkkal, úgyhogy most már azonos állásponton vagyunk. Jó a személyes viszonyunk, rengeteg ügyben azonos álláspontot képviselünk, más ügyekben meg az LMP-vel vagyunk hasonló platformon, vagy bizonyos esetekben a Momentummal. Nincs ebben változás, de se nekik, se nekünk nem racionális közösen indulni például az EP-választáson.”

Tordai a DK és az LMP kapcsolatáról is beszélt. Annak ellenére, hogy korábban felmerült a két zöldpárt egyesülése is, szerinte ma már a Párbeszéd nem tudna szövetségre lépni az LMP-vel, annak a DK-hoz való közeledése miatt.

„Azzal nekünk nehéz mit kezdeni, hogy valaki egy pártot, amely önmagát a Gyurcsány által vezetett kormánnyal szemben meghatározva jött létre, bevisz a

DK zöldtagozatának,

és szerintem a szavazóik sem nagyon tudják ezt követni.”

– mondta a Párbeszéd, eddig az MSZP-vel szoros koalíciót alkotó párt politikusa.

 

Valódi Hírek