Megszólalt a háziorvos, akit L. Simon László személyesen kipécézett az eljárási rend miatt

Nem köszönte meg.

„Elképzelhető manapság, hogy egy háziorvosi rendelésre csak telefonon lehet bejelentkezni? S ha felhívja egy 72 éves szívbeteg asszony a háziorvosát, mert vérnyomásproblémákkal küzd, s napok óta komoly megfázással, vélhetően tüdőgyulladással fekszik egyedül a lakásában, hogy ebben az esetben azt mondja neki a háziorvosa: nehogy bemenjen a rendelőbe, mert még megfertőz valakit?”

– tette fel a kérdést közösségi oldalán L. Simon László volt kultúráért felelős államtitkár, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója saját édesanyja ügyében, név szerint megemlítve Csáti Géza Attila gárdonyi háziorvos nevét.

A történtek miatt a Népszava több háziorvost is felkeresett, hogy ők mondják el, milyen körülmények között és milyen járványügyi előírások alapján dolgoznak, jogos lehet-e a bírálat. Elsőként azt a több körzetben is rendelő doktort, Csáti Géza Attilát keresték meg, akit L. Simon kipellengérezett. Ő azonban csak ennyit mondott:

„Arra esküdtem fel, hogy segítsek az embereknek, s valamennyien betartjuk az előírásokat.”

Ez utóbbi megjegyzését más háziorvosok „bontották ki”, mondván, nincs igaza az egykori kulturális államtitkárnak, ugyanis még mindig él a koronavírus miatt

2020 év elején elrendelt

előjegyzési és időpontkötelezettség.

„Egészen pontosan afféle gumiszabályként alkalmazza a háziorvosok nagy része, hiszen hivatalosan nem vonták vissza, viszont a járványhelyzet alatt a doktorok kialakították a saját protokolljukat, s ehhez tartják magukat, vagyis tulajdonképpen rájuk hárult a döntési felelősség”

– mondta egy kaposvári háziorvos. Ő ugyanígy járt volna el L. Simon anyja esetében, mert a tünetek alapján Covid-gyanúsnak kell őt tekinteni.

Egy nagyatádi háziorvos szerint könnyített valamelyest a munkájukon az előzetes, telefonos bejelentkezési kényszer, s jól működik az időpontra berendelés is:

„Akut panaszokkal időpont nélkül is lehet jönni, persze, csak, ha nem Covid-gyanúról van szó. Az időpontkérés rendszert vitt a korábban elég kaotikus rendelési időbe, most már nem fordul elő, hogy egyszerre harmincan ülnek a váróban, vagyis a Covid miatt elrendelt megannyi kötöttség és kötelezettség közül ez valóban jól működik és érdemes megtartani.”

– mondta, de hozzátette, hogy az adminisztrációs pluszmunkákat továbbra is el kell végezniük, sőt, a mentős tesztelés megszünése után még többet kaptak a nyakukba.

Az ország másik felén rendel Sértő-Radics István tiszabecsi háziorvos, aki a körzetében három településen több mint háromezer beteg ellátásáért felel. Ő is úgy vélekedett, hogy nagyon is indokolt az „átlagos betegektől” elkülöníteni azokat, akik esetleg koronavírusos tüneteket mutatnak, vagy más légúti betegségben szenvednek és lázasak.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/04/20/tegyel-panaszt-a-fonokodnel-nekiestek-a-kommentelok-l-simon-laszlonak-aki-nem-erti-ki-a-felelos-az-egeszsegugy-allapotaert

Valódi Hírek