Barack Obama beszédében az autoriter rezsimek között említette meg Magyarországot (+videó)

Kemény kritika.

Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke, beszédet tartott az információk létrejöttéről és fogyasztásáról, illetve arról, hogy a dezinformáció miatt milyen kihívásokkal kell megküzdenie Amerikának és a demokráciának. A Stanford Egyetem alá tartozó Cyber Policy Center és az Obama Alapítvány által közösen szervezett szakmai konferencián megtartott beszédében Obama Magyarországot is megemlítette, kritizálva a kormányt.

Barack Obama, aki 2009 és 2017 között szolgált az Egyesült Államok 44. elnökeként, a Stanford Egyetem és az Obama Alapítvány közös szervezésében április 21-én megrendezett egynapos szimpózium fő előadójaként jelent meg, „A demokrácia kihívásai a digitális információs birodalomban” című előadásával.

Az egyetemen megtartott egyórás beszéde során Obama felvázolta, hogy az online dezinformáció – beleértve a mesterséges intelligencia által működtetett deepfake technológiát – milyen veszélyt jelent a demokráciára, valamint hogy szerinte hogyan lehetne kezelni a problémákat az Egyesült Államokban és külföldön.

„Láttam már olyan bemutatókat a deepfake technológiáról, amelyek olyanokat mutatnak a képernyőn, amelyek úgy néznek ki, mint én, és olyan dolgokat mondanak, amiket nem én mondtam. Ez egy furcsa élmény, emberek”

– számolt be tapasztalatáról Obama.

„Bizonyos normák nélkül ennek a technológiának a következményei – a választásainkra, a jogrendszerünkre, a demokráciánkra, a bizonyítási szabályokra, az egész társadalmi rendünkre – ijesztőek és mélyrehatóak”

– jelezte aggodalmait a korábbi amerikai elnök.

Obama a CEMEX előadótermében több mint 600 fős, zsúfolásig megtelt hallgatóságnak beszélt, valamint a több mint 250 ezer néző követte előadását online.

A Szilícium-völgyben tartott beszédében Obama az amerikai alkotmányt a társadalom működtetésére szolgáló szoftverhez hasonlította. Obama szerint az alkotmány „igazán innovatív kialakítású”, de jelentős hibákkal is rendelkezett.

„Rabszolgaság. Emberek egész osztályait lehet diszkriminálni. A nők nem szavazhattak. Még a vagyonnal nem rendelkező fehér férfiak sem szavazhattak, nem vehettek részt, nem voltak részei a “Mi, a népnek””

– írta le a párhuzamot az amerikai vezető.

Az alkotmánykiegészítések olyanok voltak, mint a szoftverjavítások

– mondta a volt elnök –, amelyek lehetővé tették, hogy az amerikaiak tovább tökéletesítsék az uniót.

Obama szerint hasonlóképpen a kormányoknak és a technológiai vállalatoknak is hajlandónak kell lenniük olyan változtatásokat bevezetni, amelyek célja az online civil párbeszéd javítása és

az internetes dezinformáció csökkentése.

„Az internet egy eszköz. A közösségi média egy eszköz. A nap végén az eszközök nem irányítanak minket. Mi irányítjuk őket. És mi alakíthatjuk át őket. Mindannyiunkon múlik, hogy eldöntsük, mi az értékünk, és aztán a rendelkezésünkre álló eszközöket arra használjuk, hogy ezeket az értékeket előmozdítsuk”

– hangsúlyozta a demokrata politikus, majd hozzátette, ha nem lesz változás, meggyőződése, hogy ez a helyzet csak rosszabbodni fog.

Obama arra figyelmeztetett, hogy ha az Egyesült Államok nem lép fel ezekben a kérdésekben, akkor azt kockáztatja,

hogy más országok háttérbe szorítják ezen a téren.

„A világ vezető demokráciájaként jobb példát kell mutatnunk. Képesnek kell lennünk arra, hogy nemzetközi szinten vezető szerepet töltsünk be ezekben a vitákban, nem pedig hátul kullogni. Jelenleg Európa az utóbbi évek legátfogóbb jogszabályait hozza a nagy technológiai vállalatoknál tapasztalható visszaélések szabályozására”

– mutatott rá az európai lépésekre.

A volt elnök szerint lehet, hogy az európai megközelítés nem teljesen megfelelő az Egyesült Államok számára, de ez rámutat arra, hogy szükség van a más demokráciákkal való koordinálásra és arra, hogy Amerika megtalálja a hangját.

Obama példákat hozott arra, hogy a közösségi média hogyan táplálja világszerte az erőszakot – mint Mianmarban és Etiópiában – és a szélsőségességet.

„Autoriter rezsimek és erős emberek világszerte –

Kínától Magyarországig, a Fülöp-szigetekig, Brazíliáig

– megtanulták hadba állítani a közösségimédia-platformokat, hogy a saját lakosságukat olyan csoportok ellen fordítsák, akiket nem kedvelnek.

Akár etnikai kisebbségek, az LMBTQ-közösség, újságírók, politikai ellenfelek ellen”

– mondta Obama.

Az olyan autokraták, mint Putyin, stratégiai fegyverként használják ezeket a platformokat az általuk fenyegetésnek tekintett demokratikus országok ellen

– írta le a veszélyeket.

Obama saját országának politikai állapotával kapcsolatban is kritikát fogalmazott meg, kiemelve a 2020-as választást követő eseményeket. Joe Biden győzelme után – néhány kivételtől eltekintve – a Republikánus Párt politikusai bizonyíték nélkül kommunikáltak választási csalásról, növelve a polarizációt, az állampolgárok közötti feszültséget.

Videó:

(via, portfolio.hu)

 

Valódi Hírek