Újabb országok előztek meg minket: Magyarország egyre kevésbé demokratikus a Freedom House szerint

Már olyan országok is előttünk vannak, akikről sosem gondoltuk volna.

Kihozta legfrissebb demokrácia-jelentését a posztszovjet térség országairól a Freedom House (FH) amerikai központú non-profit civil szervezet, amely a demokrácia és a politikai szabadságjogok helyzetének monitorozásával foglalkozik.

Magyarország az FH-nál már 2019-ben átcsúszott a demokráciák sorából a

hibrid rezsimek közé,

ami a definíciójuk szerint azt jelenti, hogy tartanak az országban ugyan választásokat, de törékenyek a demokratikus intézmények, és a politikai és polgári szabadságjogok nem minden körülmények között érvényesülnek emiatt.

Az idei jelentés újdonsága, hogy a XXI. században először a régióban az uralkodó berendezkedés már a hibrid rezsim, nem pedig a hagyományos értelemben vett demokrácia.

2004 óta – amit a Freedom House a demokratikus hanyatlás kezdeteként jelöl meg -, négy ország sodródott át ebbe a szürke zónába:

  • Magyarország,
  • Montenegró,
  • Észak-Macedónia
  • és Szerbia.

Ebben az időszakban három, korábban tisztán autoriter rezsim – ha lassan is, de – a demokratizálódás útjára lépett, és csatlakozott a hibrid rezsimekhez:

  • Moldova,
  • Koszovó
  • és most Örményország.

A jelentés megállapítja, hogy a hibrid rezsimek sorát olyan demokráciákban megválasztott vezetők gyarapítják, akik a hatalom tényleges monopolizálása érdekében feladták a liberális demokratikus elvek iránti elkötelezettségüket.

Az FH hat kategóriában vizsgálja az egyes országokat. Ezek a demokratikus kormányzás gyakorlata, a választási rendszer, a civil társadalom állapota, a független média helyzete, az önkormányzatok mozgástere és az igazságszolgáltatás és a bírói munka szabadsága.

A friss jelentés adatai szerint Magyarország egy kategóriában, a médiafüggetlenség területén rontott mutatóján, és 3,68-as összesített mutatóval rendelkezik – ez egyben azt jelenti, hogy az FH mutatói szerint a demokratikus normák

Albániában, Észak-Macedóniában, Montenegróban, sőt még Szerbiában

is jobban érvényesülnek, mint Magyarországon.

(via 444.hu)

Valódi Hírek