Rétvári Bence rátette a mancsát egy értékes váci ingatlanra, amit közösségi térként akartak hasznosítani

Ne hátra.

Vác polgármestere Facebook-bejegyzést tett közzé arról, hogy elveszik az állami tulajdonú, ám mindig is a város vagyonkezelésében lévő Káptalan u. 16. alatti épületet — figyelt rá fel a Magyar Narancs. Matkovich Ilona így ír közösségi oldalán:

„A Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábban levélben értesített, hogy elveszik az állami tulajdonú, ám mindig is a város vagyonkezelésében lévő Káptalan u. 16. alatti épületegyüttest, amely régen könyvtárként működött, majd a város kiállító térként használta. Mi ezt az állapotot akarjuk visszaállítani, pontosabban kialakítani a belváros szívében egy közösségi- és kulturális teret,

a Váci Civil Házat”

Vác polgármestere felidézte: Tárgyalt a nemzeti vagyonkezelő illetékesével, aki pozitívan állt az igényükhöz. „Érthető, hogy megdöbbentem, amikor két nappal az országgyűlési választás után azt látom a Magyar Közlönyben, hogy a zebegényi székhelyű Dunakanyar Védegylet

MAGÁNTULAJDONBA kapja a Káptalan u. 16. alatti épületet.

Nem vagyonkezelésbe, hanem ingyenesen magántulajdonba! Egy olyan egyesület, amelynek semmi köze Váchoz” – fogalmaz a polgármester.

A Magyar Közlöny vonatkozó száma szerint a kormány úgy döntött, hogy az állami vagyonba tartozó ingatlant ingyenesen a megjelölt közhasznú szervezet

(a Dunakanyari Védegylet Alapítvány) tulajdonába kerül.

Ezen túl felhívja a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, Máger Andreát, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a tulajdonosváltozás ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésére alkalmas szerződés megkötésre kerüljön.

A Dunakanyari Védegylet Alapítványnak Bajor Gergő a kurátora, akiről Inotay Gergely, Vác alpolgármestere (és az ellenzék választáson kikapott jelöltje) azt írja a Facebookon, „ő volt az a fiatalember, aki kenyéradóját a testével védte a kellemetlen kérdésektől”. Március 16-án a Tabumentes Ország Egyesület munkatársa arról kérdezte Rétvári Bencét a Fidesz váci nagygyűlésén, hogy miért nem vitázik a jelölttársaival. Ekkor lépett közbe Bajor, aki „testével védte” a választáson egyébként győzedelmeskedő képviselőt – a jelenet nagyjából 1 percnél látható a lejjebb beágyazott videón. (Érdemes megjegyezni, hogy az egyesület munkatársát Rétváritól elszigetelni próbáló másik fiatalember 〈a videón fényképezőgéppel a nyakában tűnik fel〉 nem más, mint Szabó Csaba, a Fidelitas váci elnöke.

A Tabumentes Ország (TMO) Videója:

A Jobbik-közeli N1TV a közelmúltban derítette ki közérdekű adatigényléssel, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) 8 millió forint támogatást kapott az alapítvány a 2018-as országgyűlési választás kampányidőszaka előtt. Az alapítvánnyal a Magyar Narancs is foglalkozott a közelmúltban, ugyanis mostanában is szervezett rendezvényeket, például február végén Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója, és persze Rétvári jelenlétével. A Telex szintén témába vágó cikke szerint 2019-ben 5 millió forintot kapott az Emmitől és 15 millió forintot a Bethlen Gábor Alapból, 2020-ban pedig a Miniszterelnökségtől 15 millió forintot.

Az alapítvány gondozza a hellodunakanyar.hu-t, ami „Hello Tavasz” néven programsorozatot szervezett; közvetlenül a választás előtt olyan előadók léptek fel a városban, mint a The Biebers, a Balkán Fanatik vagy Vastag Csaba. A rendezvények fővédnőke Rétvári Bence volt.

Egyébként az alapítvány gondozza a hellodunakanyar.hu-t, ami „Hello Tavasz” néven programsorozatot szervezett; közvetlenül a választás előtt olyan előadók léptek fel a városban, mint a The Biebers, a Balkán Fanatik vagy Vastag Csaba. A rendezvények fővédnőke Rétvári Bence volt.

A Magyar Narancs az ügyben kereste Vác Város Önkormányzatát, a Dunakanyari Védegylet Alapítványt és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t. Válaszaikról – ha lesznek – beszámolunk majd.

(via, magyarnarancs.hu / Matkovich Ilona/Facebook / Rétvári Bence/Facebook / TMO/Facebook)

Valódi Hírek