Karácsony Gergely megtippelte, hány egyéni körzetet nyer az ellenzék

Elővette elemző énjét.

„Az ellenzéki véleményformálókra jellemző köldöknézést, öntökönszúrást, lenézést semmi nem indokolja”

– mondta a vasárnapi választási esélyekről az Azonnalinak adott interjúban Karácsony Gergely.

A választás eredményét illetően a főpolgármester nagyon optimista:

„A közvélemény-kutatások nagyon hasznosak, de pont arra a kérdésre tudnak a legkevésbé válaszolni, amire a leginkább kíváncsiak vagyunk: hogy ki nyeri meg a választást. 2002 óta a felmérések átlaga nagyon jelentősen felülméri a Fidesz támogatottságát, emiatt szakértői becsléssel korrigálni kellene a méréseket.”

Elmondása szerint azokban a városokban, ahol 2019-ben nyert az ellenzék, megfigyelhető, hogy mindenhol nőtt az ellenzék támogatottsága. Ezt Karácsony szerint azt jelenti, hogy a Fidesz most sokkal rosszabb helyzetben van.

„Amikor két ilyen nagy tömb áll szemben egymással ennyire kiélezett helyzetben, nem az kérdés, hogy valamelyik át tud-e csábítani szavazókat a másiktól, hanem hogy a saját választói közül el tud-e vinni mindenkit.”

– mondta, hozzátéve, hogy becslése szerint az ellenzék a szavazói nagyjából felét név szerint ismeri: az adataikat legális módon, elsősorban az előválasztásnak köszönhetően gyűjtötték össze. Korábban ennek a töredékére voltak csak képesek.

Karácsony szerint kizárt, hogy 40 egyéni körzetnél kevesebbet szerezzen az ellenzék, mert ennyiben már 2018-ban is stabil többségük volt. 56 győztes körzetet tippel, de nem zárja ki, hogy 65 is lesz belőle.

„Az elemző énem azt mondja, iszonyatosan szoros eredmény jön”

– fogalmazott.

Valódi Hírek