Taktikát váltott Putyin: kiszivárgott az eddig titkosnak vélt új háborús terve

Más stratégiával folytathatja az inváziót.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője a BBC-nek nyilatkozott, amelynek során elmondta, Vlagyimir Putyin új stratégiát alkalmaz, miután Ukrajna teljes lerohanása, valamint Volodimir Zelenszkij hatalmának megpuccsolása kudarcba fulladt. Eszerint

a Koreában már alkalmazott módszert célozhatja meg az orosz elnök, amely az ország kettéosztását jelentené.

Mint ismert, Észak-Korea kommunista diktatúra, Dél-Korea pedig liberális demokrácia. Putyin e modell alapján Ukrajna keleti és déli részének sikeres megszállását követően az orosz kabinetnek megfelelő bábállamot állíthatna fel a bekebelezett területen, a nyugati részen pedig megmaradhatna a jelenlegi ukrán vezetés demokratikus hatalma. Az ország két részét egy katonai demarkációs vonal választhatná el.

Ebben a felvetésben Putyin az összes megszállt területet egybeolvasztaná, és létrejönne egy, a központi kormányzattal szemben álló új állam. Budanov szerint azért is lehet ez az orosz kormány célja, mert így a 2014-ben annektált Krímet szárazföldi folyosó kötné össze Oroszországgal.

A hírszerzés vezetője úgy tapasztalja, az orosz vezetők már

elkezdték megkísérelni párhuzamos hatóságok felállítását,

illetve arra sarkallják a lakosságot, hogy adják fel az ukrán hrivnya, és térjenek át az orosz rubelre. Erről a Védelmi Minisztérium Hírszerzési Főigazgatósága számolt be a Facebookon.

Az ukrán hírszerzés irányítója szerint az előbbi hatóságokat nemzetközi tárgyalások alapjául szeretné felhasználni az orosz kormány.

Az ukrán nép által tanúsított váratlan erejű ellenállás azonban rendkívül megnehezíti Putyinék dolgát.

Emellett az ukrán haderő ellentámadásai, a területek folyamatos visszafoglalása és a hamarosan induló gerillaakciók is nagy nehézséget okoznak számukra.

Budanov szerint emiatt az egyetlen lehetséges opció az oroszok számára, hogy megpróbáljanak túlélni. Szerinte egy orosz befolyás alatt álló ukrán mintaállam nem lenne életképes, a szárazföldi folyosó felállításában pedig a bevehetetlennek tűnő Mariupol áll útban.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek