Az orosz propagandaintézet azt állítja, 20 éve nem látott magasságokba szökött Putyin támogatottsága

Szerintük majdnem mindenki imádja a véreskezű diktátort.

Elérte a 79,6 százalékot Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatottsága, ami az egyik legmagasabb érték az elmúlt 20 év során. Ezt Valerij Fjodorov, a VCIOM állami közvélemény-kutató intézet vezérigazgatója állította szerdán a Govorit Moszkva rádiónak.

Fjodorov azt hangoztatta, hogy 2014-ben, a Krím félsziget Ukrajnától való elcsatolása idején Putyin támogatottsága 64 százalék körüli volt, amihez képest a jelenlegi 79,6 százalékos érték 10-15 százalékpontos növekedést jelent „ami nagyon nagy ugrás„. A vezérigazgató úgy hiszi, a támogatottság ilyen mértékű emelkedése elsősorban az elnök tevékenységének köszönhető.

Ő nagyszerű, jó döntést hozott (Ukrajna megtámadásával), és jó irányba vezet

— dicsérte az elnököt Fjodorov. A VCIOM vezetője szerint ez a minősítés egyfajta mutatója annak, hogy a polgárok mit gondolnak az országról.

A támogatottság emelkedése azt mutatja, hogy a társadalom konszolidációja megtörtént, az oroszok jelentős része úgy véli, hogy jó irányba haladunk. Hogy meddig tart ez a konszolidáció, mi ingathatja meg, nem tudni, mert a katonai műveletek a legkiszámíthatatlanabbak” – tette hozzá.

Kijelentette, növekszik azoknak az aránya, akik helyeslik az elnök döntését a propagandában „ukrajnai különleges hadműveletnek” nevezett háború kapcsán. Amíg az első erre vonatkozó felmérésben, február 25-én hivatalosan a válaszadók mintegy 65 százaléka támogatta az elnök döntését a csapatok bevetéséről, addig ma már elvileg 74 százalék az arányuk.

Az ellenzők aránya a putyini befolyás alatt álló kutatóintézet szerint ezzel szemben 25-ről 17-re csökkent. Fjodorov szerint nagyon alacsony azoknak az aránya, akik nehezen tudnak válaszolni. Szerinte ez a dinamika azzal magyarázható, hogy egyre kevesebb a konfliktusról szóló „hamisítvány” a weben — valójában azonban

egyre nagyobb a cenzúra az online térben, emellett pedig nagyon kevés az állampárttól független, hiteles információforrás az oroszoknál.

(MTI korrigálva)

(Címlapkép: Szergej Gunyejev/MTI)

Valódi Hírek