FRISS: Elítélték Alekszej Navalnijt, korábbi büntetése sokszorosát kaphatja

Egy még keményebb börtönbe küldhetik.

Bűnösnek találták Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt egy csalási perben. A perben támogatói szerint koholt vádak alapján ítélték el.

Ezzel Navalnij korábban kapott három és fél éves börtönbüntetése mellett még 13 évet kaphat. A vád szerint ellopott másfél milliárd forint értékű adományt, amelyet az időközben betiltott politikai szervezeteinek adott.

Margarita Kotova bírónő az ítélet kihirdetésekor azt mondta, hogy Navalnij „szervezett csoport által elkövetett vagyonlopást” követett el. Navalnij az ítélet felolvasása közben az ügyvédjével beszélgetett.

A tárgyalást abban a pokrovi büntetőtelepen tartották, ahová az orosz ellenzékit tavaly küldték, miután az óvadéki feltételek be nem tartása miatt börtönbe zárták, miközben Berlinben életmentő kezelésben részesült a 2020. augusztusi idegméreggel elkövetett támadás miatt.

Navalnij szóvivője, Kira Jarmis azt nyilatkozta, hogy miközben a világ figyelme Ukrajnára irányul, „Oroszországon belül egy másik szörnyű bűncselekményt követtek el”.

Elmondta, hogy már nemcsak Navalnij szabadsága, hanem az élete is kockán forog, mert vádlói már Szibériában is megpróbálták megölni. Most a jelenleginél sokkal szigorúbb feltételekkel rendelkező, szigorúan őrzött telepre való átszállítása fenyegeti.

(via BBC)

Valódi Hírek