Kövér László megfenyegette az ellenzéket: Baj lesz, ha elmondják, miről tárgyaltak Orbánnal (+videó)

Ellenzéki frakcióvezetőkkel konzultált a miniszterelnök.

Közös, átfogó sajtótájékoztatót tartottak az ellenzéki pártok hétfőn az Országgyűlés Európai Uniós Konzultációs Testülete után.

Orbán Viktor ugyanis a nyilvánosság kizárásával az ellenzéki frakcióvezetőkkel konzultált a következő, március 24-25-i uniós csúcs előtt, amin Joe Biden amerikai elnök is részt vesz.

Az ellenzéki politikusok közös sajtótájékoztatójából kiderül, hogy belpolitikai témákról egyeztettek, viszont azt nem mondhatják el, mi hangzott el, ugyanis a megbeszélés zárt ülésen zajlott.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke arról számolt be, hogy Kövér László házelnök megfenyegette őket, hogy következményei lesznek, ha beszélnek az elhangzottakról.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese ismertette: két kérdést szeretett volna feltenni Orbán Viktornak.

Arra várta a választ, hogy a kormány hogyan tervez hozzájutni a megígért pedagógus-béremeléshez szükséges forrásokhoz, hiszen továbbra sem áll rendelkezésre az uniós helyreállítási alap és még nem folyósítják a következő ciklusra szóló uniós támogatásokat sem.

Magyarország pozícióját nem rontja-e, hogy miközben számos uniós ország intézkedik az orosz propaganda és dezinformáció visszaszorításáról, eközben a magyar köztelevízió ennek a típusú kommunikációnak utat enged – ismertette másik kérdését. Arató Gergely leszögezte: a kérdéseire nem kapott megnyugtató válaszokat.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, a miniszterelnöknek arról kellene beszélnie a nyilvánosság előtt, hogy magyar emberek milliói szenvednek nap mint nap, mert az élelmiszer- és az építőiparban tapasztalható drágulás miatt családok mennek tönkre. Hangsúlyozta, amikor rákérdezett, akkor a kormányfőtől nem kapott választ arra, hogy „miért nem vívott szabadságharcot az infláció ellen”?

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese leszögezte, elkötelezettek az ország biztonságának garantálása, fejlődésének elősegítése és az európai együttműködés erősítése mellett. Hangsúlyozta, azt várják Orbán Viktortól, hogy ezeket az érdekeket és alapelveket képviselve vegyen részt az Európai Tanács következő ülésén. Ukrajna ellen véres háború folyik, Magyarországnak az az érdeke, hogy az Európai Tanács egységes és határozott választ adjon az orosz agresszióra – közölte.

Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese arra emlékeztetett, hogy a kormányfő nem vett részt a parlament legutóbbi, az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülésén.

A miniszterelnök nem számolt be részletesen arról, miért hallgatta végig Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett azt, hogy Oroszország vissza szeretne térni az 1997-es állapotokhoz – emelte ki.

Mit jelent az, hogy Orbán Viktor nem ment el Kijevbe lengyel, cseh és szlovén kollégájával együtt? – tette fel a kérdést a képviselő, aki hangsúlyozta, hogy ez az út a kárpátaljai magyarok szempontjából is kiemelt fontosságú lehetett volna.

Összefoglalásként közölte: a putyini Oroszország agresszív háborújával megbukott Orbán Viktornak és a Fidesznek „ez a fajta kétkulacsos politikája”. Bejelentette, ha az ellenzék alakíthat kormányt, akkor visszatérnek az európai értékekre épülő, kiegyensúlyozott külpolitikához.

Ungár Péter, az LMP képviselője arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőket, hagyják abba azt az „egyértelmű és ordas hazugságot”, hogy a paksi bővítés bármilyen módon is befolyásolná a mai magyar energiaárakat. Kiemelte, hogy egy nem létező erőmű nem tudja a jelenlegi energiaárakat befolyásolni.

A politikus aláhúzta: a nemzeti függetlenséget nem garantálja egy olyan, több ezer milliárdos projekt, amelyet orosz pénzből, orosz feltételekkel építenek és orosz fűtőanyagokkal működtetnek.

Videó:


.

Valódi Hírek