Szembeszállnak a benzinárstoppal a kutasok, az Alkotmánybíróságon támadnák meg az intézkedést

Azonnali megoldásra van szükség.

A kutasok szerint a 480 forintos kis-, majd nagykereskedelmi üzemanyagár-korlát sérti azt a szabályt, miszerint hatósági árral senki sem kötelezhető veszteséges működésre.

Hazai „kis” benzinkutasok a magyar állam ellen indított alkotmánybírósági pereket fontolgatnak a 480 forintos üzemanyagár-korláthoz kapcsolódó, számukra hátrányos intézkedések miatt – írja a Népszava.

A lap szerint az érintettek úgy vélik, hogy a 480 forintos kis-, majd nagykereskedelmi üzemanyagár-korlátról szóló rendeletek

sértik azt a szabályt, miszerint hatósági árral senki sem kötelezhető veszteséges működésre.

A kutasok azt is kifogásolják, hogy az a pont, ami szerint a 48 órán túl zárva tartó kút üzemeltetését az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közvetítésével ideiglenesen átveheti egy erre jelentkező vállalkozás – jelen esetben a Mol –,

szerintük a tulajdonhoz fűződő jogaikat sérti.

A perek hetek múlva indulhatnak, de ha az eljárások egy esetleges hazai kudarc után a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán folytatódnának, akkor csak évek múlva zárulhatnak le. Erről Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnökségi tagja beszélt a lapnak. A szervezet mintegy négyszáz kutas vállalkozót tömörít magába.

(via, Népszava / hvg.hu)

Valódi Hírek