Mégis oltják Gődényt: 153 milliós költségvetési csalás miatt indított eljárást az adatvédelmi hatóság

Sok az ügy, sok a kérdés.

„Egyetértek azzal, hogy védőoltásra senkit ne lehessen kötelezni, és annak hiánya miatt senkit ne lehessen büntetni vagy korlátozni.”

A közismerten oltástagadó Gődény György és a Közös Nevező 2018 párt ezzel a felhívással kezdett aláírásokat gyűjteni 2020 őszén. Egy – azóta törölt – internetes felületen és személyesen is alá lehetett írni, a támogatóknak a nevük mellett a lakcímüket, az emailcímüket és opcionálisan a telefonszámukat kellett megadniuk.

Gődény a 444-nek megerősítette, hogy megpróbálnak „tömegbázist összeszedni”. Azt mondta, szeretnék felmérni, hogy mekkora támogatottsága van a rövid idő alatt kifejlesztett koronavírus-vakcinával szembeni tartózkodásnak. Ha sikerül több mint 200 ezer aláírást összeszedniük, akkor lehet beszélni egy népszavazási kezdeményezésről – fejtette ki a gyógyszerész.

Népszavazási kezdeményezés nem lett, de több ezren írták alá a petíciót. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint ráadásul

több adatvédelmi szabályt is megszegtek az aláírásgyűjtés során,

amiért Gődényt és az Együttműködő közösségek az élhető világért egyesületet (a Közös Nevező 2018 utódja) elmarasztalták.

A NAIH határozata szerint Gődényék

  • jogalap nélkül gyűjtötték az érintettek személyes adatait,
  • nem határozták meg egyértelműen az adatkezelés célját, és ezzel megsértették az adatvédelmi rendeletben szereplő célhoz kötöttség elvét.
  • Nem nyújtottak az érintetteknek egyértelmű, megfelelő és valós tájékoztatást az adatkezelés valamennyi lényeges körülményéről, ezzel az átláthatóság elvét is megsértették.
  • Tisztázatlan volt továbbá az adatkezelői minőségük, az érintetteket megtévesztő módon tájékoztatták az adatkezelő kilétéről és az adatkezelés céljáról, ezzel az adatvédelmi rendeletben megfogalmazott tisztességes eljárás elvét sértették meg.
  • Nem igazolták a NAIH felé az adatkezelés jogszerűségét és átláthatóságát, ezzel az adatvédelmi rendeletben szereplő elszámoltathatóság követelményét sértették meg.

Az adatvédelmi hatóság arra utasította Gődényt és pártját, hogy határozat március 2-i aláírásától számított harminc napon belül dokumentált módon

töröljék valamennyi személyes adatot, amit gyűjtöttek.

Ezenfelül

3-3 millió forintos bírságot is kiszabtak Gődényékre,

amit harminc napon belül, azaz április 1-jéig kell befizetniük.

A határozat ellen nem lehet fellebbezni, de harminc napon belül közigazgatási perben meg lehet támadni.

Gődény Györgyöt az esettel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni. Mint mondta, nem látta még a levelet, és az április 3-i választásig a kampánnyal van elfoglalva.

Gődény egyébként a

153 millió forintos állami támogatást se fizette vissza

a Közös Nevető 2018 nevű párt a legutóbbi országgyűlési választás után, ezért költségvetési csalás miatt nyomozás indult ellenük.

Mindennek ellenére Gődény továbbra is a választási hajrára összpontosít teljes erőbedobással.

(via, Telex)

Valódi Hírek