A sztrájkoló tanárok mellett álltak ki diákok és pedagógushallgatók (+videó)

Nem egyedül veszik fel a kesztyűt.

Budapest 22 középiskolájából gyűltek össze diákok, hogy kiálljanak az épp sztrájkoló pedagógusaikért. A város három pontjáról, a Hősök teréről, a Fővám térről és a Széll Kálmán térről vonulva végül ezernél is többen találkoztak a Kossuth tér északi végében.

A pedagógusok ugyanis munkabeszüntetéssel tiltakoznak az oktatási rendszert kiüresítő kormányzati politikák, az érdekvédelmi szervezetek követeléseinek semmibevétele és a pedagógusok alacsony állami megbecsültsége ellen.

Január 31-én az oktatásban dolgozók a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) felhívására kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak – a tiltakozó akcióhoz becslések szerint akkor

28 ezer pedagógus csatlakozott országszerte.

A január utolsó napján tartott sztrájkot a PSZ és a PDSZ abban a reményben szervezte meg, hogy a kétórás megmozdulás majd ráébreszti a hatalmat arra, hogy komolyan kell vennie a pedagógustársadalom követeléseit. Ezzel szemben a kormányzat csak

lejárató propagandával,

az érdemi munkabeszüntetést ellehetetlenítő kormányrendelettel és eredménytelenül zajló sztrájktárgyalásokkal válaszolt.

Ezért a PDSZ és a PSZ úgy döntött, hogy határozatlan idejű sztrájkot hirdet, és arra kéri a pedagógusokat, hogy addig tagadják meg a munka felvételét, amíg nem születik megállapodás a kormány és a szakszervezetek között.

A pedagógusok nem egyedül veszik fel a küzdelmet az oktatást ellehetetlenítő kormányzattal szemben: diákok, diákszervezetek, pedagógusszakos hallgatók Budapesten

szolidaritási tüntetést hirdettek, ezen kívül országszerte több városban is megmozdulások lesznek.

Diákok alig néhány szülő kíséretében vettek részt a demonstráción, hangos kiabálásokkal és énekléssel készültek a beszédekre.

A téren a diákok többek között azt skandálták: „Fizessétek ki a tanárainkat!” és, hogy „A sztrájk alapjog!”.

A pedagógushallgatók szolidaritási tüntetése az EMMI épülete elől jelenleg is tart.

A Mérce közvetítését itt tudod megnézni:

(via, Mérce / 444.hu)

 

Valódi Hírek