Bármire képesek: Orbánék az ukrán menekülteket is felhasználhatják a választásokon

Semmi sem szent.

Nemrég érkeztek meg Magyarországra az EBESZ választási megfigyelői. Csütörtökön tartott sajtótájékoztatójukon Jillian Stirk nagykövetet az Ukrajnában dúló háborúról is kérdezték, és arról, hogy az orosz invázió befolyásolja-e a megfigyelők munkáját.

A nagykövet egyelőre nem gondolja, hogy a harcok bármilyen befolyással lennének a munkájukra, de természetesen figyelemmel kisérik a helyzetet. Az ukrán menekültek azonban tovább bonyolíthatják az amúgy is fennálló

voksturizmus-veszélyt,

ezért folyamatosan figyelemmel kísérik a szavazók regisztrációját.

Stirk elmondta, hogy jelenleg 14 nemzetközi megfigyelő dolgozik a csapatban, jogi szakértőktől médiaelemzőkig. Hamarosan kiegészülnek további 18 hosszú távú megfigyelővel, akik március 5-től az ország kilenc különböző régiójában dolgoznak.

Ezenkívül a választások előtt még 200 rövid távú megfigyelő is érkezni fog, hogy a szavazóhelyiségekben zajló folyamatokat kövessék. Munkájuk kiemelt területei közé tartozik, hogy nyomon kövessék a választási adminisztráció munkáját, továbbá a választási viták rendezését és a médiában való megjelenés biztosítását.

(via Népszava)

(kiemelt kép: kronika.ro)

Valódi Hírek