Valóra vált Orbán rémálma: Választási megfigyelőket küld Magyarországra az EBESZ

Hosszú és rövid távú megfigyelőket egyaránt küld az EBESZ a választásokra — írja a 24.hu.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), teljeskörű választási megfigyelő missziót javasolt Magyarországra, az áprilisi választások tiszta lebonyolítása érdekében.

Hasonló intézkedésre eddig egyedül Bulgária esetében volt példa.

Az után döntöttek az intézkedésről, hogy az EBESZ hosszasan tanulmányozta a magyar választási jogszabályokat, aminek alapján indokoltnak tartotta a választások megfigyelését. Első körben 18 „hosszú távú” megfigyelő érkezik majd az országba, amit további 200 főre is bővítenek, akik majd a választások után fognak távozni az Magyarországból.

Az EBESZ értékelésében indokoltnak tartja az intézkedést, ami az esetleges választási csalások és a szavazatvásárlások ellen lépne fel. Ezen túl vizsgálnák a választások médiavisszhangját, a kampányfinanszírozás átláthatóságát, a panasz- és fellebbezési eljárások eredményességét, valamint a gyermekvédelmi népszavazás egyidejű megtartásának hatását is.

A misszió vezetője és csapata Budapesten fog dolgozni, míg a hosszú távú megfigyelők az ország egész területén fogják vizsgálni, hogy a választások valóban jogszerűen zajlanak-e.

Katya Andrusz az EBESZ Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) szóvivője elmondta:

A Külügyminisztérium mellett jártak az Igazságügyi Minisztériumban, a Nemzeti Választási Irodánál, a Nemzeti Választási Bizottságnál, az Alkotmánybíróságnál, a Legfelsőbb Bíróságon és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál. Beszéltek kilenc politikai párt képviselőivel és kilenc civil szervezettel is – ezek között voltak kormánykritikus és a kormánnyal jó viszonyt ápoló szervezetek is. Találkoztak több médiaszervezet vezetőjével vagy képviselőjével (köztük az RTL hírigazgatójával is), és huszonöt nagykövetség képviselőjével is.

A látogatásról szóló jelentés szerint több aggály is felmerült:

Sokan nem férnek hozzá a független médiához; a választásokkal egy időben tartott népszavazás miatt összecsúszhat a kormányzati és kormánypárti kommunikáció; az ellenzéknek szűkebbek a lehetőségei a plakátolásban; kétségek merülnek fel a kampányfinanszírozással kapcsolatban; a civilek nem nagyon bíznak a szavazatszámláló bizottságok függetlenségében, különösen vidéken. A problémákat húsz civil szervezet már az EBESZ-küldöttség látogatása előtt is jelezte.

Az EBESZ vezetői a választások végén ajánlást adnak a kormánynak, azonban ez jogilag semmire nem kötelezi az ország vezetését. A 2018-as választások után 26 ajánlást fogalmaztak meg, abból nyolcat fontosnak neveztek. Az Igazságügyi Minisztérium azt mondta, hogy megfontolták a javaslatokat, de azokat, amelyek nincsenek összhangban a magyar demokratikus és jogi tradíciókkal, nem vették át.

(via, 24.hu)

 

Valódi Hírek