Döntő lépésre szánta el magát Putyin Ukrajnában — Orbán Viktor is megszólalt

Pattanásig feszült a helyzet.

Katonai egységeket vezényel Oroszország a két kelet-ukrajnai szakadár tartomány, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság területére — írta meg hétfőn késő este az orosz állami hírügynökség.

Noha a két terület függetlenségéről szóló nyilatkozatot hétfő este írta alá Vlagyimir Putyin, mégis „békefenntartó egységeket” rendelt Kelet-Ukrajnába.

„Békefenntartó erőknek nevezik őket. Ez teljes képtelenség. Jól tudjuk, hogy mik ők valójában”

– ezt már Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete mondta az ENSZ rendkívüli biztonsági tanácsának ülésén.

Szemtanúk szerint nagy létszámú hadoszlop indulhatott el a szakadárok által ellenőrzött Donyeck városából a Donyec-medencei frontvonal felé, vagyis az ukrán fegyveres erők állásai irányába. Egy helybeli szerint több mint száz egységből állt a hadoszlop, ami ráhajtott a Donyeck és Makijivka közötti autópályára, és feltehetően Jaszinuvata felé tartott — írta az MTI.

Más szemtanúk szerint a harckocsikból, egyéb páncélozott járművekből és katonákból álló oszlop Donyeck központján kijevi idő szerint este tíz óra körül haladt át, és északnyugati irányba tartott, azaz a frontvonal felé. A donyeckiek azt mondták, hogy az elmúlt nyolc év alatt nem láttak ennyi katonát a város utcáin. A szemtanúk elbeszéléseiből nem derült ki, hogy a szakadár erőkhöz tartozó vagy az Oroszországból frissen érkezett páncélosokat láttak.

Az ukrán fegyveres erőknél az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére azt mondták, hogy több forrásból is értesültek haditechnika és mozgósított férfiakból álló csapatok mozgásáról több irányból a frontvonal mentén. Egyebek között több ezer mozgósított embert vittek a szakadárok az általuk ellenőrzött Makijivka településen egy üzem területére, ahol

fegyvereket és ruházatot osztottak ki nekik.

A hírportál szerint szemtanúk a nap folyamán láttak nagyszámú haditechnikából álló konvojokat Donyeck különböző kerületeiben és a város peremvidékén is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este videóüzenetben jelentette be az önkényesen kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok Moszkva általi elismerését. Putyin az orosz fegyveres erőket felhatalmazta, hogy „biztosítsák a békefenntartást” a Moszkva által Ukrajnától függetlennek elismert területeken.

Orbán Viktor Facebook-oldalán hétfő este azt írta a hírekre reagálva: egyeztetett telefonon az Európai Tanács elnökével a kelet-ukrajnai helyzetről.

„Világossá tettem, hogy

Magyarország részese a közös uniós álláspontnak.

Az egyeztetések folyamatosak.”

 

Valódi Hírek