Kiakadtak a benzinkutasok: Autós demonstrációval üzennek Orbánnak

Elfogyott a türelem.

Autós demonstrációt szerveznek a benzinkutasok abban az esetben, ha a hétfői, kormánytagokkal folytatott tárgyalásukon sem sikerül engedményeket kicsikarniuk az üzemanyagárstopra vonatkozóan — írta hétfőn az Index.

Ahogy arról beszámoltunk, a kormány úgy döntött, nem ad segítséget a novemberben bevezetett, majd most negyed évvel meghosszabbított 480 forintos üzemanyagár-stop miatt csőd szélére került, jellemzően családi hátterű töltőállomásoknak.

Tekintettel arra, hogy a kormány keddtől újabb három hónappal, május 15-ig meghosszabbította a november közepén bevezetett, 480 forintos üzemanyagár-plafon hatályát, a benzin és a gázolaj továbbértékesítése immár

az átvétel pillanatától veszteséges.

A szakemberek kongatják a vészharangot: kis, családi vállalkozások százai kerülnek a tönk szélére, akik azonban semmilyen kárpótlást nem kapnak, sőt: a kormány jelezte, hogy a működésképtelenné vált kutakat a Mol (ami 3,53 milliárd dollár nyereséget termelt tavaly) szíves örömest átveszi.

Az árplafon miatt már legalább száz helyen maximálták a megvásárolható üzemanyag mennyiségét azért, hogy minél kevesebb üzemanyagot kényszerüljenek eladni a nyomott áron.

A hétfői tárgyaláson a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) képviseli a magánbenzinkutakon dolgozókat. Perlusz László, a VOSZ főtitkára azt nyilatkozta:

„nem szabad az út szélén hagyni a benzinkutasokat sem”,

és szerinte ha ez a kormánynak is szándéka, akkor néhány héten belül orvosolhatják a problémát, erre több eszköz is rendelkezésre áll.

„Lehet célzott támogatás, leírtunk egypárat. Lehet azt is, hogy részt vesz benne a nagykereskedő is valamilyen szempontból. Lehet egy kamatmentes áthidaló kölcsön is, nem azt mondom, hogy természetesen hitelbe kényszerítjük vagy kölcsönbe kényszerítjük ezeket a vállalkozásokat, de sok olyan eszköz van, amit egyébként alkalmaztunk a pandémia idején is, ezeket mind-mind alkalmazni lehet ezeknél a kis kutaknál is”

— folytatta. Ha a javaslatok közül semmit sem fogadnak el a kormány képviselői, akkor

autóval mennek tüntetni az utcára

— ez már az ATV Híradójából derült ki.

A tiltakozók az autós demonstráció mellett petíciót is küldenének Orbán Viktor miniszterelnöknek, ha nem sikerül megegyezniük.

 

Valódi Hírek