Elképesztő nyereséget termelt tavaly a Mol — És a tönkrement családi benzinkutakat még nem is einstandolták

De ami késik, nem múlik.

A Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 1071,9 milliárd forint (3,53 milliárd dollár) volt tavaly, ami meghaladta a 3,2 milliárd dolláros éves célkitűzést — tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

A vállalatcsoport 2020-ban 629,7 milliárd forint (csaknem 2,05 milliárd dollár) tiszta EBITDA-t termelt.

A tavalyi utolsó negyedévben az EBITDA 301,2 milliárd forintot (947 millió dollárt) tett ki, több mint kétszeresére nőtt az előző év azonos időszakához képest, és

meghaladta a 290,2 milliárd forintos piaci konszenzust.

A társaság közleménye idézi Hernádi Zsoltot (képünkön), a vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki kiemelte: a Mol-csoport jelentősen túlteljesítette a megemelt éves célkitűzését, és 2021-ben minden eddiginél magasabb EBITDA-t ért el. A Mol integrált üzleti modelljének és a jó belső teljesítményének köszönhetően maximálisan kiaknázhatták a külső környezet adta lehetőségeket, így finanszírozni tudták transzformációs beruházásaikat — jelezte.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: arra számítanak, hogy a külső környezet 2022-ben is változékony és kiszámíthatatlan marad, ennek ellenére a Mol-csoport EBITDA-ja

az idén eléri vagy akár meg is haladhatja a 2,8 milliárd dollárt.

Eközben a kormányzat úgy döntött, nem ad segítséget a novemberben bevezetett, majd most negyed évvel meghosszabbított 480 forintos üzemanyagár-stop miatt csőd szélére került, jellemzően családi hátterű töltőállomásoknak.

Tekintettel arra, hogy a kormány keddtől újabb három hónappal, május 15-ig meghosszabbította a november közepén bevezetett, 480 forintos üzemanyagár-plafon hatályát, a két termék továbbértékesítése immár az átvétel pillanatától veszteséges.

Szakértők szerint ez rövid távon több száz, jellemzően kis, családi tulajdonú, ellenben környezete ellátásában kulcsszerepet játszó egység bezárásával jár.

Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón közölte: nem kívánnak közpénzből segíteni a tönkrement kutakon, de azokat

a Mol készséggel hajlandó átvenni.

(mti/Nyugati Fény)

Valódi Hírek