Napok kérdése: Ezermilliárdokat bukhatnak Orbán Viktor miatt a magyar állampolgárok

A mi zsebünkre megy a játék.

Az Európai Bizottság levelére a magyar kormány kampányszlogenekben válaszolt. Orbán Viktor legújabb kijelentéseiből, valamint Brüsszelbe küldött nagyköveti leveléből kiderül, hogy a kormány elbukhatja a nagy pénzeket a jogállamisági perben.

Annak ellenére, hogy a pert maga a kormányfő indította, most sokat veszíthet ezzel a meggondolatlan lépéssel, szerdán ugyanis minden esély megvan rá, hogy elveszítse a jogállamisági mechanizmust érintő pert az Európai Bíróságon.

A legizzasztóbb uniós meghallgatás vár a magyar miniszterelnökre.

Az EU-csúcson napirendre kerül a magyar jogállamiságot érintő kérdés, így Orbán nem dőlhet nyugodtan hátra.

Március 24-25-én tűzik napirendre az évek óta zajló jogállamisági kérdést: a pert a magyar és a lengyel kormány indította és február 16-án döntött róla az Európai Bíróság.

Az előzetes hírek szerint az Orbán-kormány nem indul nagy esélyekkel, az Orbán-kabinet észszerű érvek helyett mégis kampányszlogenekben válaszolt az Európai Bizottságnak. Állításuk szerint az évek óta húzódó jogállamisági procedúra a választásokba kíván beavatkozni.

A kormány hivatalos, ám csak „tájékoztatásnak” szánt január végi leveléből az is kiolvasható, ha a mechanizmust nem is sikerült, az Európai Bizottság eljárását más jogi úton támadhatják majd meg, ezzel biztosítva az uniós kifizetéseket.

Ez a jogszabály akkor is alkalmazható, amennyiben az alapvető jogok rendszerszintűen sérülnek, és hatásuk van az uniós források megfelelő kezelésére. Hasonló eljárásra még nem volt példa az EU-ban.

Ezzel Orbán hatalmas pénzeket bukhat el, ami kihathat a tisztességes magyar állampolgárok pénzügyi helyzetére is. Abban az esetben, ha az Európai Bíróság úgy határoz, hogy a jogállamiság sérelme miatt az uniós források felhasználását veszélyben látja, dönthet

az EU-s pénzek felfüggesztéséről, megvonásáról vagy csökkentéséről is.

A benyújtott kereset ügyében most szerdán, azaz február 16-án hirdetnek végső ítéletet gyorsított eljárásban. Olyan bírói tanács előtt zajlik majd a per, amelyben mind a 27 tagállami bíró benne van.

Decemberben az Európai Bíróság főtanácsnoka javaslatot tett, hogy utasítsák el a magyar és lengyel kormány keresetét, hiszen a jogállamisági rendelet összhangban van az uniós joggal.

Orbán mindezek ellenére a szokásos évértékelő beszédében nem vereségnek, hanem az „uniós jogállami dzsihád” támadásának vette azt a pert, melyet ő maga indított.

Február elején pedig azt mondta, hogy az Európai Bíróság döntése veszélyeztetheti Magyarország függetlenségét. Ennek ellenére a magyar kormányfő legújabban már angol nyelvű online naplójában is olyan bejegyzéseket tesz, miszerint:

„a Bíróság föderális Európát tart kívánatosnak … és aláásta a tagállami szuverenitás bástyáit. Ezek a döntések valójában nem jogi, hanem politikai döntések, ahol a jog csak a politikai akarat végrehajtásának az eszköze.”

Orbán persze februárban könnyen mondhatja azt, hogy a a márciusi uniós uniós- és kormányfői csúcstalálkozó után őt hátráltatják.

A Bizottság levele alapján a konkrét eljárás megindítása még jogvita tárgya, ugyanis Orbán még a 7-es cikkellyel megtámadhatja a jogállamisági vizsgálatot.

Az Orbán-kormány legfőbb célja, hogy minél tovább elhúzódjon a döntés. Ezzel pedig némi lépéselőnyhöz juthat, ugyanis ismét hosszú évekig húzódó uniós perre készülhet.

Orbán sem akarja, hogy a Magyarországnak járó támogatásokat esetleg felfüggesszék.

Kapcsolódó cikkünk:

Két nap múlva ítélet: Deutsch Tamás dühödten csapkod a közelgő pénzmegvonás miatt

.

(via Telex)

Valódi Hírek