Oktatási szakértő: Sikeres volt a pedagógussztrájk, kénytelen tárgyalni a kormány

A figyelemfelhívó tiltakozás után, március 16-án egész napos — akár határozatlan idejű — sztrájkot tartanának a pedagógusok. Jelenleg a pedagógusok az „elégséges szolgáltatásokról” folytatnak az egyeztetéseket a kormányzattal, hogy ne kelljen ismét bírósághoz fordulni az ügyben.

A tanárok tiltakozó akciójáról Mendrey László oktatási szakértővel készült beszélgetés az ATV-ben.

A PDSZ volt elnöke a kormányzati állásponttal szemben, sikeresnek minősítette a tiltakozást és a figyelemfelhívó sztrájkot. Mint mondta,

„annak ismeretében, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) nem jogalkalmazóként, hanem jogforrásként tekint önmagára, eleve kijelenti egy

olyan bírósági ítélettel szemben, amelyik a pedagógusok sztrájkját jogszerűnek minősíti,

hogy az jogszerűtlen, majd utána húzza az időt, fenyegetőzik, mindezeket figyelembe véve ez a huszonvalahány ezer fő, én azt gondolom, hogy ez egy elismerésre méltó szám”.

— fejtette ki Mendrey László.

Az „elégséges szolgáltatásokról” való egyeztetéssel kapcsolatban az oktatási szakértő így fogalmaz:

„Egészen biztos vagyok abban, hogy az EMMI ezt nem fogadja el és egészen biztos vagyok abban, hogy ameddig lehet itt szintén az időt fogja húzni, mint ahogy tette most is”

–fogalmazott Mendrey László.

Arra a kérdésre, hogy kell-e foglalkozzon a pedagógustársadalom azzal, hogy jogszerű volt-e a sztrájk vagy nem, a szakértő egy kérdéssel válaszol:

„Mitől féljen az a pedagógustársadalom Magyarországon, ahol egyébként is rettentő nagy a pedagógushiány?

Eszméletlen káosz van”

— fejtette ki a szakember.

Arra a felvetésre, hogy a pedagógusok száma 2018-tól 2020-ig bezárólag a harmadára csökkent (6000 pályakezdőről 2000-re), a szakértő így reagál:

„A kormány a pedagógustársadalmat ebből a szempontból elengedte”.

— fogalmazott.

Mendrey úgy véli, azért nem foglalkozik a kormányzat az oktátásügy kritikus állapotával és a sztrájkkal, mert politikai szempontok miatt ez nem érdeke. Az, hogy ilyen sokan abbahagyják a pályát, és hogy egyre kevesebben választják a tanári hivatást, Mendrey szerint a megalázóan alacsony fizetések miatt lehet.

(via, ATV)

 

Valódi Hírek