Bejelentette az ellenzék: Önálló egészségügyi minisztériumot hoznak létre kormányváltás után (+videó)

Nem kell több Kásler.

„A koronavírus-járvány ötödik hullámánál tartunk, közel 42 ezer honfitársunk vesztette életét, a világon Magyarországon a negyedik legrosszabb a lakosság-arányos halálozás”

– közölte az egyesült ellenzék egészségügyi programbemutatóján Havasi Gábor, a Momentum egészségpolitikusa, a Főváros egészségügyi tanácsnoka. Elmondta, hogy az Egységben Magyarországért üdvözli a Magyar Egészségügyi Kamara 12 pontját, amely nagyban hasonlít az ellenzék szakértői által összeállított programra.

A tervek ismertetését Dr. Szerényi Zoltán, az MSZP Egészségügyi Kabinetjének a szakértője kezdte el.

„Terveink között szerepel az önálló Egészségügyi Minisztérium létrehozása, szakmai alapokra szeretnénk helyezni az egészségügyi irányítását, a kis kórházak és a rendelőintézetek vissza kell, hogy kerüljenek önkormányzati fennhatóság alá.

Nagyon fontos lenne, hogy megfelelő járványügy és közegészségügy épüljön fel Magyarországon, a megszűntetett Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ) vissza kell állítani, és megfelelő szakember gárdát kell kiképezni a járványügyi helyzetek kezelésére.

Nagyon fontos lenne a szűrő programon népszerűsítése, és ezekbe a programokba bevonni minél több lakost az ország polgárai közül. „

Dr. Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakpolitikusa, háziorvos folytatta a program bemutatását:

„Első lépésként az új kormány meg fogja szűnteti az egészségügyi szolgálati jogviszonyt, amely gátja és visszamozdítója volt az elmúlt évek egyébként sem csodálatos intézkedéseinek.

Mindenféleképpen meg kell tartanunk azokat a szakembereket, akik jelenleg még az egészségügyben dolgoznak, szeretnénk lelassítani, megállítani és lelassítani ezt a trendet, mert az a 17 ezer egészségügyi dolgozó nagyon hiányzik az ellátórendszerből. Fiatalokat szeretnénk egészségügyi pályára állítani, és több időst, nyugdíjast visszacsalni úgy, hogy a nyugdíjukról sem kell lemondaniuk.

Az egészségügyi közkiadások GDP-n belüli arányát, amely jelenleg az EU legvégén kullog, mindenképpen az európai átlagra fogjuk felhozni. Bővíteni kell a szakdolgozók számát, a védőnői béremelést újra kell gondolni, és védőnőket kell csábítani a pályára.”

Videó:

Valódi Hírek