Majdnem kész az ellenzéki lista: Már csak az MSZP befutó helyein megy a vita

A többiek 8 befutó helyet adnának az MSZP-nek és a Párbeszédnek együtt, a szocialisták azonban önmagukban akarnak ennyit.

Csütörtökön az atv.hu közölt részleteket az ellenzéki pártvezetők legfrissebb találkozóján született megállapodásokról.

Ennek értelmében a hat párt vezetői egységesen döntöttek abban, hogy nem adnak befutó kvótahelyeket Márki-Zay bizalmasainak, így az ex-KDNP-s Lukácsi Katalin és társaik jelen állás szerint nem lesznek parlamenti képviselők.

Természetesen valamely ellenzéki párt kvótájának terhére a listára kerülhetnek még, de az MMM-esek külön kvótát nem kapnak a pártoktól.

A pártok listás helyeinek elosztásáról 4:2 arányban szavaztak a pártvezetők: a DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP igen szavazatával, az MSZP és a Párbeszéd ellenében a következőképpen néz ki most az ellenzéki listára vonatkozó többségi álláspont (mármint ami az első 45 helyet illeti):

  • DK 14
  • Jobbik 12
  • Momentum 8
  • MSZP és Párbeszéd együtt 8
  • LMP 3 vagy 4

Az LMP garanciát kapott a DK-tól, a Jobbiktól és a Momentumtól, hogy ha a várakozásokkal szemben nem 2, csak 1 egyéni győztese lesz a zöld pártnak, akkor is biztosítják számára a frakcióalakításhoz szükséges listás mandátumot.

A legfőbb nyitva maradt kérdés az MSZP és a Párbeszéd leendő listás helyeinek száma, pontosabban azok aránya a Momentum helyeihez.

Az MSZP ugyanis egymaga szeretne annyi listás befutó helyet, amennyi a Momentumnak van, míg a többiek közös javaslata összesen kíván annyi befutó helyet juttatni az MSZP-nek és a P-nek, mint amennyije a Momentumnak lesz.

A Momentum 8 helyéhez képest az MSZP most már csak hét listás befutó helyet szeretne, és ha a P esetében kettővel számolunk, akkor összesen egy mandátumról folyik a vita.

(via atv.hu, címlapkép: Kunhalmi Ágnes / instagram)

Valódi Hírek