Milliók életét megkönnyítő lépésről döntött az ellenzék: Kormányváltás után jelentős összeget kapnak vissza a kiskeresetűek

Céljuk a szegénység csökkentése.

Közös sajtótájékoztatót tartott a választásokon Egységben Magyarországért néven induló összellenzéki szövetség, amelynek témái a munkavállalói jogok és juttatások voltak. Az eseményen felszólalt Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, Buzinkay György, a szentendrei központú Pest megye 03. választókerület közös ellenzéki képviselőjelöltje, valamint a nagykanizsai körzetben induló DK-s Horváth Jácint.

Komjáthi arról beszélt, Magyarországon ma munkavállalónak lenni egyenlő a kiszolgáltatottsággal. A politikus szerint a közszolgálat nem jelentheti azt, hogy bárki dolgozói szegénységben éljen az országban. Szerinte a magyar munkavállalóknak egyértelmű elvárása, hogy tisztességes körülmények között megfelelő bérért dolgozhassanak.

Az MSZP politikusa elmondta, az Egységben Magyarországért munkaügyi programjának célja, hogy ne lehetetlenítsék el a munkáltatókat, azonban a munkavállalóknak is biztosítsanak kiszámítható munkakörülményeket. Az alacsony jövedelműek számára akár kéthavi jövedelemnek megfelelő adójóváírást ígérnek, amely

a minimálbérből élők teljes személyi jövedelemadójának visszatérítését jelenti.

Fontos cél az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése, valamint hogy minden munkavállalkozó rendelkezzen munkaszerződéssel.

A rabszolgatörvényt kormányváltás után haladéktalanul eltörlik.

A szakszervezetekkel közösen új munkavállalói kódexet kívánnak alkotni. A szakszervezeteknek erős jogosítványokat kívánnak adni jövőben, hogy bérmegállapodásokat tudjanak kötni vállalati, iparági és nemzetgazdasági szerződéseket tudjanak kötni.

Buzinkay György arról beszélt,

a következő négy évben kiemelt célkitűzésük, hogy bérrendezést, valamint nyugdíjemelést hajtson végre az új kormány.

Támogatják, hogy létrejöjjön az európai minimálbérrendszer, és a közszférában dolgozók bérének emelését kulcsfontosságúnak tartják. A távmunka rendszerének kiterjesztését is pártolják, amellyel a politikus szerint különösen az agglomerációban élő, a dugókban Budapestre araszolók járhatnak jól.

A rugalmas, valamint részmunkaidőben dolgozók támogatását is fontosnak tartja az ellenzéki szövetség. Az álláskeresési járadék háromról kilenc hónapra való emeléséről Karácsony Gergely népszavazást kezdeményezett, ezt minden ellenzéki párt támogatta. Az 55 év felettiek munkaerőpiaci védelmét fontos célnak tartják, ugyanis sokan veszítik el a munkahelyüket a nyugdíj előtt.

A mélyszegénységben, valamint a kistelepüléseken élőknek utazási és lakhatási támogatást kíván nyújtani az ellenzék.

Horváth Jácint elmondta, megfelelő gazdasági környezet szükséges ahhoz, hogy a munkáltatók ideális környezetet biztosítsanak a munkavállalók számára. Céljuk, hogy a valós, piaci teljesítmény döntsön arról, ki sikeres a munkában.

A jog- és adózási biztonsági kiemelt feladat a politikus szerint, és terveik alapján az adójogszabályok megváltoztatásakor legalább 60 napos, új adófajták esetén pedig legalább 180 napos felkészülési időt kívánnak nyújtani a cégeknek. Az ügyintézésben az e-közigazgatási szolgáltatásokat teljes körűen hozzáférhetővé kívánják tenni.

A kamarákat úgy kívánják átalakítani, hogy azok a kis- és középvállalkozásokat a hatékony munkavégzésre ösztönözzék.

Kijelentette, a kötelező kamarai tagságért miatti fizetési kötelezettséget eltörlik az ellenzék győzelme esetén.

A fejlesztési és finanszírozási rendszert úgy szeretnék átalakítani, hogy azok ne kampányszerűen járjanak, és kiegyenlítse a piaci egyenlőtlenségeket.

A pályázatokkal kapcsolatos adminisztrációs terheket jelentősen csökkenteni akarják. A kisebb cégek közös beruházásait adókedvezményekkel kívánják támogatni. A vállalkozók számára is létrehoznák az ERASMUS-programot, amely ez idáig csak az egyetemisták külföldi tanulását segítette elő.

A legszegényebb régiókba települő vállalkozások számára jelentős kedvezményeket szeretnének nyújtani.

Integrált vidékfejlesztési terveket pártolnak, amelyeket uniós pénzekből kívánnak finanszírozni, így támogatva a vidéki vállalkozások helyben maradását.

Simon András, az Egységben Magyarországért szóvivője azzal zárta az eseményt, hogy a szövetség célja a dolgozói szegénység felszámolása, valamint a rabszolgatörvény megszüntetése. A fentieket az április 3-ai ellenzéki győzelem esetén közösen kívánják megvalósítani a szövetségesek.

A sajtótájékoztatót itt lehet megnézni:

(Momentum Mozgalom/Facebook)

Valódi Hírek