Hiába a szakma és a lakosság tiltakozása: Értékes épületet bontanak le jogellenesen a budai várnegyedben

Ráadásul az önkormányzat közlése szerint életveszélyes módon.

Két hete kezdődött a Szentháromság tér sarkán álló, legutóbb Burg Hotel néven működtetett épület bontása. Az egykori diplomataházat 1981-ben húzták fel Jánossy György és Laczkovics László építőművészek tervei alapján.

A bontás ellen a Budavári Önkormányzat közleményben tiltakozik, és korábban már január 10-én elítélte a képviselő-testületi többség a cselekményt. Az indoklás szerint a döntést nem véleményezhette a kerületi önkormányzat, és

elfogadhatatlannak tartják, hogy konszenzus nélkül döntenek egy építészeti érték bontásáról.

A kerületi állásfoglalásban azt várták a kivitelezőktől, hogy hallgassák meg az építészszakma, a műemlékvédők és a lakosság véleményét, és az egyetértésük nélkül ne kezdjék meg a bontást. A jelenlegi bontás egy időben zajlik a Pénzügyminisztérium korábbi épületének renoválásával, amelybe a tervek szerint a felújítást követően visszaköltözik a hivatal.

A jelenlegi, párhuzamosan zajló munkák a közlemény szerint ellehetetlenítik a közlekedést a Szentháromság téren. Bár az épülethez közeli járdák az önkormányzat tulajdonában állnak, azokat a kivitelező jogellenesen lezárta. A gyalogosokat emiatt az Országház utca egy szakaszán az autóútra terelték, ami balesetveszélyes helyzetet teremtett.

A kivitelező január 26-án statikai szakvéleményt küldött meg a kerület vezetésének, amelyben leírták, hogy a korábban kiszedett válaszfalak hiányából kifolyólag az épület nem felel meg a hatályos műszaki követelményeknek,

az épület pedig jelen állapotában életveszélyes,

emiatt pedig fennáll az esélye annak, hogy jelentős anyagi kár keletkezhet a szomszédos épületekben.

Az önkormányzat leszögezte, a bontás szakszerűtlenül és a vonatkozó szabályok megszegésével zajlik.

A legnagyobb problémát azonban nem ez, hanem a szomszédos épületek lakóinak veszélyeztetése jelenti.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek