Kásler Miklós úgy tudja, évszázadok óta nem voltak ekkora fejlesztések Magyarországon a kultúrában

Kultúrnemzet vagyunk.

Facebook-videót tett közzé Kásler Miklós, amelyet a magyar kultúra napja alkalmából posztolt pénteken. A miniszter ebben a kulturális szférában dolgozókat méltatta.

A videóban azt mondta, az ország nemzeti identitása csak a kultúra és a nyelv ápolásával és gyarapításával őrizhető meg. Szerinte a magyarság az ősi szokásokból, életszemléletből és a keresztény szemléletből táplálkozik. Azt mondta, a múltban azért tűnt el számos, a magyarnál lélekszámban nagyobb nemzet, mert nem rendelkeztek a magyarhoz hasonló erős gyökerekkel.

A videóban a kulturális szférában dolgozókat külön köszöntötte. Elmondta, szükség van a művelődési házakra ahhoz, hogy a magyarokhoz eljussanak a „lelki táplálékul szolgáló” kulturális értékek.

Arról beszélt, a reformkor kimagasló értékeket képvisel. Elmondta, Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én írta meg „nemzeti imánk utolsó sorait„, azaz akkor született a Himnusz. Szerinte jól magában foglalja a magyar hagyományokat, a hitet és az ország történelmét, és ezzel adott erőt a jövő nemzedékeinek a szerző.

Elmondta, nem véletlen, hogy minden évben január 22-én ünnepli az ország a magyar kultúra napját. Ez szerinte minden magyar ünnepe, aki hozzásegíti a népet a „szellemi táplálékukhoz„.

Kásler Miklós köszöntője itt látható:

Kásler Miklós nemrég az Életközelben című riportműsorban is szerepelt, amely az Emberi Erőforrások Minisztériumának Facebook-oldalára került fel. A miniszter ebben arról beszélt, jelenleg már az omikron okozza a koronavírus-megbetegedések 90%-át. Bár az új variáns kevésbé súlyos megbetegedéseket okoz, továbbra is fontos, hogy beoltassák magukat a polgárok.

Szerinte az Egészséges Budapest-program a kormány fejlesztése, és nem a fővárosé, mert a kormány adott pénzt a fejlesztésekre — amit egyébként a fővárosi vezetés lobbizott ki a város számára, hogy fejleszthessék a saját intézményeiket.

Kásler azt állítja, Magyarországon fordították az elmúlt időszakban a legtöbbet GDP-arányosan a kultúrára. Szerinte ilyen sokat csak a kiegyezés időszakában, előtte pedig Mátyás korában fordítottak a kultúrára. Azt mondta Kásler, tavalyelőtt 1 milliárdot, tavaly pedig 2 milliárdot adott a válságban lévő előadóművészeknek is.

A videót itt lehet megnézni:


(Kásler Miklós/Emberi Erőforrások Minisztériuma/Facebook)

Valódi Hírek