Szorul a hurok: 30 napja van a titkolózó Káslernek, hogy kiadja az Ujhelyi által követelt adatokat

Nincs tovább.

Elmarasztalta az adatvédelmi hatóság az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amiért visszatartja az Ujhelyi István által kikért közérdekű információkat.

Bebizonyította a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság (NAIH) részletes vizsgálata, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) tudatosan visszaélt a hatalmával és jogtalanul közérdekű adatokat tartott vissza – ezt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő jelentette be szombati online sajtótájékoztatóján a beadványa nyomán született NAIH-vizsgálat eredményére hivatkozva.

Ujhelyi szerint elvárható lenne, hogy Kásler Miklós miniszter ezután lemondjon tisztségéről, de miután nyilvánvalóan nem fogja ezt megtenni, ezért erkölcsi kötelessége lenne legalább az illetékes hatóság elmarasztalása után hozzáférhetővé tenni a kikért információkat.

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón emlékeztetett: az elmúlt időszakban számos témában fordult különféle állami szervekhez, hogy megismerhesse a járványkezeléssel kapcsolatos közérdekű információkat – így például legutóbb a covid-betegek oltottsági adatait -, ezeket azonban rendre és jogtalanul megtagadja tőle a kormányzat.

Az ellenzéki politikus elmondta, hogy pont egy évvel ezelőtt küldött kilenc átfogó kérdést az Emberi Erőforrások Minisztériumának az uniós vakcinabeszerzés körülményei és az abban való kormányzati szerepvállalás tisztázása érdekében.

Ujhelyi rámutatott: egy évvel korábban a kormányzati kommunikáció folyamatosan azt állította, hogy az uniós oltóanyagbeszerzés elhibázott, csúszik, késik és hiányos; erre hivatkoztak többek között a kínai és az orosz vakcinák beszerzése kapcsán is.

A politikus szerint a kormány csak azért támadta a brüsszeli közös vakcinabeszerzést és hazudott annak részleteiről, mert így akarta elfedni a „mutyigyanút” az uniós engedélyek hiánya miatt jelenleg is komoly problémákat okozó keleti oltóanyagok beszerzését.

Ujhelyi elmondta, hogy az egy éve beadott közérdekű adatigénylésében többek között arra várt választ az EMMI-től, hogy ki képviselte a magyar kormányt a közös vakcinabeszerzést felügyelő uniós irányító-bizottságban, az illető a kormányzati kritikákkal összhangban tett-e bármilyen kifogást az eljárás során, illetve milyen adatok szerepelnek a kormány által a vakcina-gyártókkal közvetlenül kötött szállítási dokumentumokban.

Utóbbi kapcsán a politikus megjegyezte, hogy a Fidesz-kormány mindvégig azt állította: késnek a brüsszeli vakcinaszállítmányok, holott épp ezek a ki nem adott dokumentumok igazolhatják, hogy a kormány pontosan tisztában volt a szállítási határidőkkel.

Ujhelyi tájékoztatása szerint a NAIH részletes vizsgálata azt állapította meg, hogy az EMMI alaptalanul tartotta vissza a kikért adatokat és információkat: teljesen hibásan hivatkoztak például arra, hogy a kormánydelegált személyének megnevezése „veszélyeztetné a Minisztérium törvényes működési rendjét”.

A NAIH szerint alaptalanul hivatkoztak titoktartási kötelezettségre a kormánydelegált esetleges kifogásainak nyilvánosságra hozatala kapcsán is, ahogyan üzleti titokként sem kezelhetik a tárca birtokában lévő szállítási dokumentumok egészét, esetleg csak egyes részeit.

Ujhelyi külön kiemelte, hogy a NAIH által készített jelentés szerint a hatóság eredménytelenül szólította fel többször is az EMMI-t a kért adatok és információk megosztására, „a Hatóság és a Minisztérium álláspontja sajnos nem közeledett”.

Az ellenzéki politikus különösen botrányosnak nevezte, hogy ezek szerint a Kásler Miklós vezette szaktárca az erre hivatott állami hatóság felszólításának sem hajlandó eleget tenni.

„Van egy rossz hírem a Fidesz számára: küzdő típus vagyok és nem hagyom magam” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: harminc napja van a NAIH jelentése alapján bírósághoz fordulni, és ezt amennyiben az EMMI nem tesz eleget a törvényi kötelezettségének, meg is fogja tenni.

Az ellenzéki politikus kijelentette, hogy a kormányváltás után mindenkit felelősségre fognak vonni, aki tudatosan közérdekű adatokat titkolt el a járványidőszakban.


.

Valódi Hírek