Hivatalos: Gulyás Gergely kapta meg a családpolitikát Novák Katalintól

Januártól például ő engedélyezheti az örökbefogadást egyedülállóaknak.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter általános jogutódja a Miniszterelnökséget vezető miniszter – jelent meg a Magyar Közlönyben csütörtökön közzétett kormányrendeletben. Mindez azt jelenti, hogy Gulyás Gergelyhez kerülnek Novák Katalintól a család-, gyermek- és ifjúságpolitikai feladatok. A rendelet január elsején lép hatályba.

Novák Katalin korábban már elmondta, hogy Gulyáshoz kerül a családok ügye, a választásokig az ő irányításával dolgozik majd a két államtitkára és a „szakmai csapat”.

Mint ismert: Orbán Viktor karácsony előtt jelentette be, hogy a hozzá végletekig lojális Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek Áder János mandátumának lejárta után. Novák másnap közölte, hogy lemond miniszteri tisztségéről, mert „ezentúl az előtte álló feladatra kíván koncentrálni, ami az államfőjelöltség”.

Novák Katalin 2020. október 1-től volt tárca nélküli miniszter igen széles hatáskörrel: az Emberi Erőforrások Minisztériumától hozzá került a család- és az ifjúságpolitika, a szociál- és nyugdíjpolitika nagy része. A csütörtök délután megjelent kormányrendelet szerint mindezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter veszi át.

Egyebek mellett Gulyás engedélyezheti majd, hogy

egyedülállók gyereket fogadjanak örökbe,

mert 2021 februárjában ez is Novák Katalin hatáskörébe került.

Azokat az államtitkárokat és helyettes államtitkárokat, akiket 2020-ban a tárca nélküli miniszter munkatársaként neveztek ki, a továbbiakban Gulyás Gergely irányítja.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek