Megvan, mekkora fizetésért vállalta Novák Katalin a köztársasági elnökséget

Végkielégítést is kap a miniszteri lemondása után.

Mintegy hárommillió forintos végkielégítéssel búcsúzhat miniszteri posztjától Novák Katalin, aki december végi hatállyal mond le, miután Orbán Viktor kedden bejelentette, hogy ő lesz a köztársasági elnök.

Mivel Novák csak másfél évig volt családügyi miniszter, ezért nem három havi pénz jár neki, mint a lakásmaffiával bizniszelő Völner „Papírzacskó” Pálnak, hanem csak másfél havi illetmény.

Ennek ellenére Novák nem panaszkodhat: májustól köztársasági elnökként a miniszteri fizetésének dupláját kapja, azaz körülbelül

havi négymillió forintot.

Az államfő illetménye ugyanis – a parlamenti képviselőkhöz hasonlóan – az átlagkeresethez van kötve. A hatályos törvények szerint ez az apanázs élete végéig jár neki, személyes gépkocsi-használattal, háromfős titkársággal, egészségügyi ellátással együtt.

Ráadásul ha kéri, akkor a „megfelelő lakhatását is biztosítja” neki az állam egy fős személyzettel, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy rezidenciát is kapnak használatra, amelyben családjával élhet akkor is, ha lejárt az államfői mandátuma.

Ezek a juttatások a volt államfő halálával sem szűnnek meg teljesen, a jogszabályok szerint az özvegyet is megilleti a rezidencia, a gépkocsihasználat, az egészségügyi ellátás, az államfői illetményhez igazított özvegyi ellátás, sőt, még a kétfős titkárság is.

(via 24.hu)

Valódi Hírek