Szijjártó Péter megsértődött a svéd riporter kérdésén: Szerinte a magyar demokrácia „érettsége” megkérdőjelezhetetlen

Pikírten reagált.

Interjút adott az SVT nevű svéd televíziós csatornának Szijjártó Péter, amelynek során a Fidesz „demokráciafelfogásáról” beszélt. A külügyminiszter hosszasan taglalta, szerinte miért tekinthető demokratikus országnak Magyarország.

A riporter arra hívta fel a figyelmet, hogy

a Freedom House nevű független nemzetközi civil szervezet szerint nem tekinthető teljesen demokratikus országnak.

A Göteborgi Egyetem felmérését is felidézte, amely több száz szakértő véleménye alapján megerősítette az előbbi következtetést.

Szijjártó úgy reagált, hogy ez sértés, ugyanis

szerinte megkérdőjelezhetetlen a magyar demokrácia „érettsége és természete„.

Úgy látja, azzal, hogy a hazai demokrácia működésének hatékonyságát firtatják, az emberek „demokrácia iránti szeretetét kérdőjelezik meg„.

Ezt azzal indokolta, hogy egymást követően három választást megnyert a Fidesz.

{A}z emberek támogatják, amit csinálunk, és ezt lehet szeretni vagy nem szeretni,

mert ez politika, de demokratikus jellegében a tevékenységünk nem kérdőjelezhető meg” — jelentette ki szurkálódósan a politikus.

Szijjártó azt mondta, a demokrácia a nép általi felhatalmazáson alapul, és állítása szerint soha nem ítélkezne más országok demokratikussága felett. Ezután hozzátette, nem érdekli a svéd demokrácia minősége, mert az a svéd embereket kell, hogy érdekelje. Ennek ellenére odaszúrt a riporternek, hogy a svéd miniszterelnök „a szavazatok egynegyedével miniszterelnök„, elfeledve, hogy koalíciós kormányzás működik az országban.

Szijjártó Péter interjúját itt lehet megnézni:

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek