Megjött a jogerős ítélet: Letöltendő börtönbüntetésre ítélték Orbán vállalatvezető haverját Horvátországban

Helybenhagyták az első fokú ítéletet.

A zágrábi legfelsőbb bíróság másodfokú ítélete alapján korrupció miatt

jogerősen két év börtönbüntetésre kapott Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója,

valamint hat év börtönbüntetést a korábbi horvát miniszterelnök, Ivo Sanader. A döntéssel az elsőfokú ítéletet hagyták helyben, így azzal megegyező döntés született.

Az ügyész a tárgyaláson az első fokú ítélet súlyosbítását kérte a vádlottakra, míg a védők szerint a korábbi tárgyalással megsértette a bíróság a horvát törvényeket. Hernádi nem jelent meg a bíróságon, a volt miniszterelnök azonban videochaten részt vett a tárgyaláson — egy börtönből jelentkezett be, ahol egy korábban kiszabott büntetését tölti éppen.

A jogerős ítélet megszületése után a horvátok várhatóan kiküldik Hernádinak a büntetése letöltéséhez szükséges okiratot. Ha Hernádi nem jelenik meg határidőig a kijelölt börtönben,

először horvát, majd európai elfogatóparancsot is kiadhatnak ellene.

Az utóbbit a Fővárosi Törvényszék azonban megvizsgálhatja, és akár meg is tagadhatja a magyar üzletember kiadását.

A MOL várhatóan a horvát alkotmánybírósághoz fordul, és tagadja, hogy bűncselekmény történt volna, ha pedig mégis, az szerintük már elévült. Abban az esetben, ha sikerül az elévülést igazolni, Hernádi megmenekül, ugyanis az eljárás ebben az esetben semmisnek tekinthető.

Amennyiben a jogerős ítéletet alkotmányosnak találják, de a magyar állam megtagadja Hernádi kiadását, 10 évig nem utazhat a MOL elnök-vezérigazgatója az országhatáron kívülre. Ebben az esetben ugyanis

meg kell várnia a bírósági ítélet végrehajtásának elévülését.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek