Friss: Óriási, 14 milliárdos bírságot kaptak a nyakukba Bige Lászlóék a GVH-tól

Rájár a rúd.

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata megállapította, hogy a Bige László nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására — közölte a GVH.

A versenyhatóság összesen 14,1 milliárd forint bírságot szabott ki az ügyben.

A Nitrogénművek Zrt. üzemelteti Magyarország egyetlen műtrágya gyárát, a hazai piacon így csak az import jelenthet számára versenyhelyzetet.

A cég annak a Bige Lászlónak a tulajdona, aki ellen nemrég újabb vádat emeltek: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség hűtlen kezelés bűntettével vádolta meg Bigét és öt munkatársát, akik a vád szerint 2 milliárd forinttal károsították meg a vállalkozó saját cégét, miközben több mint 700 millió forint vesztegetési pénzt is kapott a vezető.

Bige még az előválasztás második fordulójának eredménye előtt közölte: bárki is nyer, azt támogatni fogja.

“Ami ma van, az nem jó Magyarországnak és a magyar emberek nagy részének, csak egy szűk részének”

– mondta.

A versenyhatósági eljárás most feltárta, hogy a cégcsoport olyan komplex megállapodásrendszert alakított ki a stratégiai partnereivel, amely gátolhatta a vevőkért folytatott versenyt.

A megállapodások a Nitrogénművek termékeinek szabad árazásának korlátozására irányultak, a magas kötbérrel terhelt elvárt rendelésmennyiség, illetve a kizárólagossági kikötések pedig a helyettesítő termékek beszerzésének és értékesítésének korlátozását célozták.

A cég — forgalmazóival egyetemben — emellett a vevők egymás közötti felosztására is törekedett a GVH szerint.

A versenyfelügyeleti eljárásban összesen 11 hazai cég volt érintett, melyből kettő vétlennek bizonyult, így velük szemben a GVH megszüntette az eljárást.

Kapcsolódó cikkünk:

Bige László megüzente: “Sok eszköz van a kezemben, és ha kell, akkor fogom is használni” (+videó)

 

Valódi Hírek