OEVB: Ismét rekordmagas volt a részvétel az előválasztás második fordulójában

Már több mint 500 ezren adták le a voksukat a második fordulóban.

Az előválasztás utolsó előtti napján is óriási számban vettek részt az ellenzéki választópolgárok Magyarország első országos előválasztásán, és így meg is dőlt a napi részvételi rekordot – írja szombat reggeli közleményében az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB).

Közlésük szerint a sátrakban 78.471-en, az interneten keresztül pedig 23.525-en adták le a szavazatukat.

Összesen tehát

101.996 polgár voksolt pénteken

arra, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter legyen a 2022 után kezdődő új korszak miniszterelnöke. Ez az eddigi legmagasabb részvételi adat az országos előválasztás történetében.

Az összesített részvétel hat nap után: 543.585 fő.

Az OEVB azt írja, pénteken az új szavazók száma is tovább nőtt: már több mint 166 ezer olyan szavazó vett részt a második fordulóban, aki az elsőben még nem.

Az előválasztás két fordulójában összesen 800 ezer választópolgár élt az előválasztáson a választójogával.

Az előválasztás ma estig tart. Az utolsó személyes szavazópontok 19 órakor zárnak be. Az online szavazási eljárásban a 20 órakor még sorban álló szavazópolgárok videós azonosítását még elvégzik az operátorok. A sikeres videós azonosítás után 24 óráig adhatják le a szavazatukat.

Ekkor zárul le véglegesen az előválasztás második fordulója. Az online szavazatok fizikailag is rögzítésre kerülnek. A személyes szavazatokat tartalmazó urnákat ma éjjel szállítják fel a vidéki urnatároló helyiségekből Budapestre, ahol vasárnap reggel kezdődik el a szavazatszámlálás. Végeredmény vasárnap késő éjjel várható – közölte a választási bizottság.

Valódi Hírek