Nem akarják elhinni, hogy ez komoly.
Kijött egy irreális, a magyar vendéglátósok 90 százalékának betarthatatlan új rendelet, ami szerint a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését
mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti.
A szeptember elsejétől érvényes jogszabállyal kapcsolatban korábban a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, illetve egy vendéglátós szakmai szervezet is felszólalt korábban. Utóbbi a Facebookon közölt bejegyzésében azt írta, eddig elég volt, hogy minden konyhai, cukrászati műszakban legalább egy szakképzett személy legyen jelen.
A most bevezetett jogszabály hatályba lépésével viszont ez a továbbiakban már nem lehetséges.
A szervezet szerint mostantól már nem elegendő, ha a konyhán-cukrászüzemben egyetlen vezető szakács-cukrász rendelkezik szakképzettséggel és felügyeli a többiek munkáját,
hanem minden kolléga számára szükséges a végzettség, aki az ételeket, italokat, cukrászati termékeket előállítja.
Azaz már csak szakképesítéssel lehet többek között krumplit pucolni, tortát díszíteni vagy húst panírozni az éttermekben és cukrászdákban.
A szakszervezet hozzáteszi, a kiszolgáláshoz nem kell szakképzettség, de felügyelet igen. A meleg-hideg étel és ital kiszolgálása továbbra is végezhető szakképesítés nélkül, szakképzett személy felügyeletével.
Egy neve elhallgatását kérő vendéglátós szervezet vezetője a Telexnek arról beszélt,
nem akarják elhinni, hogy ilyen létezhet.
Elmondása szerint a vedéglátósok irreálisnak tartják az új szabályt, és próbálnak tájékozódni a különböző hatósági osztályoktól, hogy „ez pontosan mi lehet”, mert finoman szólva „nem teljesíthető”, nem életszerű a jogalkotói elvárás.
(Telex nyomán)