Czeglédy Csaba: Meg kell semmisíteni az Alaptörvény Orbán hatalomban tartását szolgáló részeit!

Elemezte, mire számít 2022-től.

Interjút adott az ellenzék Szombathely központú választókerületének közös jelöltje, Czeglédy Csaba a Spirit FM Harcosok klubja nevű műsorban, amelyben azt mondta, az Alaptörvényt egyes részeit meg kell semmisíteni. A politikus az ellenzéki együttműködésről is beszélt az adásban.

Czeglédy azt mondta, hogy bár a DK színeiben nyerte meg az előválasztást, még mindig az MSZP tagja, bár a párttagsága fel van függesztve. Azt mondta, hogy az őrizetbe vételekor a szocialista párt kifarolt mögüle, a DK viszont melléállt. Kifejtette, Gyurcsány Ferenc nem kérte őt, hogy kilépjen az MSZP-ből a pártja támogatásáért cserébe.

Az előválasztáson az MSZP az LMP képviselőjét, Ungár Pétert támogatta. Ezzel kapcsolatban elmondta, a DK támogatása után az MSZP-ét is kérte a párt egyik országos vezetőjétől, aki továbbküldte az egyik helyi vezetőhöz, a támogatást azonban nem kapta meg. Azt mondta, a papírforma Ungár Péter győzelme lett volna, azonban Czeglédy kis különbséggel legyőzte az LMP-s politikust.

A Fidesz által indított kampányról sarkos véleményt fogalmazott meg.

Mindkettőnkről a Fidesz közeli sajtó mindent el szokott mondani, mindent is lehetett rólunk helyben tudni.

Az ellenzéki szavazóknak már nagyon elegük van az állandó háborúskodásból és egymás csépléséből,

ezért egy értékalapú, programalapú vitát és kampányt fogunk folytatni

— jelentette ki.

Szerinte nem volt jó üzenete annak, hogy Ungár Péter a kampányban azt állította, csak ő tud nyerni a fideszes Hende Csabával szemben jövőre. Úgy látja, az előválasztás első fordulójának tanulsága, hogy

a fővárosból nem lehet választást nyerni.

Úgy látja, Karácsony Gergely nem dolgozott eleget a vidéki sikeréért.

Senki nem gondolhatja komolyan, hogy a Fideszt és Orbán Viktort egy fővárosi jó eredménnyel meg egy-két nagyvárossal le lehet győzni jövő tavasszal

— jelentette ki, hozzátéve, hogy a biztos szavazók közül nem sikerült eleget meggyőznie a főpolgármesternek a győzelemhez.

Azt mondta, hogy bár látta, milyen sokat dolgoznak a DK aktivistái, arra mégsem számított, hogy Dobrev Klára nagy fölénnyel nyeri a szombathelyi előválasztás első fordulóját. A politikus reméli, 2022-ben koalíciós kormányzás lesz, és nem fog visszatérni a 2002 és 2010 közötti korszakban uralkodó kétpárti struktúra.

Czeglédy arról beszélt, 2010 előtt Orbánék nem beszéltek alkotmányozásról, ezért a választók nem adtak nekik felhatalmazást az alkotmányozásra. Kifejezte, nem lehet alkotmányozni egyszerű többséggel. Ennek ellenére azonban azt mondta,

egyszerű többséggel is meg kell semmisíteni

az Alaptörvény azon pontjai, „amelyek azt a célt szolgálják, hogy ha Orbán Viktorék elveszítik a választásokat, akkor is hatalmon tudjanak maradni”. Példaként a Költségvetési Tanácsot hozta, amely megakadályozhatja, hogy az Országgyűlés elfogadja az új kormány költségvetését.

A NER jogi kereteinek lebontásához szerinte a Médiatanács feloszlatására, valamint a legfőbb ügyész menesztésére van szükség. Szerinte ezekre az ország működésének biztosításáért van szükség.

(Spirit FM/atv.hu)

Valódi Hírek