Orbánék meglépték, amitől mindenki tartott: Rengeteg család kerülhet utcára

Embertelen, amit tesznek.

Kedden az Országgyűlés 134 igen, 38 nem szavazattal és 11 tartózkodás mellett elfogadta az oktatási, családügyi, kulturális tárgyú és a kapcsolódó törvények módosításáról szóló kormányzati javaslatot. Ez a Nemzeti Közszolgálati Egyetem portfólióját bővíti a tanár-, tanító- és óvóképzéssel, valamint az azokhoz kapcsolódó továbbképzéssel – írta meg a hvg.hu.

Az NKE bővítése a gyakorlatban államosítást jelent Józsefváros kárára

Az NKE bővítéséhez a józsefvárosi önkormányzat tulajdonában álló VIII. kerületi ingatlanok köznevelési, valamint felsőoktatási feladatokkal összefüggő tevékenység ellátása céljára

az állam tulajdonába kerülnek.

Azaz: államosítják az épületeket. Az ingatlanok forgalmi értékét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő független értékbecslő bevonásával állapítja meg, és téríti meg az önkormányzat számára.

Az embereket kilakoltatják Józsefváros értékes bérházaiból az NKE szerelemprojektje miatt

Megírtuk, hogy

Félezer embernek (!) kell kiköltöznie október 31-ig VIII. kerületi bérlakásából

azért, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tovább bővíthesse kampuszát.

A törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta be április 2-án.

Az önkormányzatnak más tervei voltak a kilakoltatás helyett

A Józsefvárosi Önkormányzatnak kész tervei voltak arra, hogy felújítsák a Sárkány utca bérházait, Orbánék azonban egyszerűen einstandolták a területet. A polgármester személyesen keresi fel a lakókat, hogy tájékoztassa őket a döntésről.

Az érintettek lakhatásáról elsősorban az önkormányzatnak kell gondoskodnia.

Mindezt úgy, hogy őket Pikó András ellenzéki polgármester szerint hivatalosan nem értesítették erről, és nincs is ennyi beköltözésre alkalmas bérlakásuk. Ráadásul a kormány úgy veszi el a bérházakat a józsefvárosi önkormányzattól, hogy nem kapnak értük cserébe más épületeket az államtól, így értékes ingatlanoktól fosztják meg a helyieket.

„Kocsis Máté tervez egy olyan módosítót, amely december végéig tolná ki ezt a határidőt, de az semmit nem oldana meg. Szeretnénk, ha az emberek elhelyezésének feladatát az önkormányzat kapná meg.

Célunk, hogy az érintett lakókat Józsefvárosban helyezzük el állami pénzen,

a számunkra is elfogadható határidő pedig 2026. június 30. lenne”

– mondta el a polgármester, aki szociális katasztrófától tart az államosítás után.

Valódi Hírek