FRISS: Csak csütörtökre várható végleges eredmény a miniszterelnök-jelöltekről

Rendkívüli közleményt tettek közzé.

Beszámoltunk arról, hogy a rekordmagas részvételű ellenzéki előválasztás szavazatszámlálása szerda délelőtt elkezdődött, a vártnál azonban különböző okokból lassabban halad.

Az Országos Előválasztási Bizottság szerda délután rendkívüli közleményt tett közzé Facebook-oldalán, amelyet változtatás nélkül közlünk:

„Lassabban halad a vártnál a számlálás

Ma reggel 10 órakor országszerte húsz különböző helyszínen indult el a szavazatok összeszámolása. A szavazatszámlálás azonban az előzetesen vártnál

lényegesen lassabban folyik,

ezért mind a sajtó, mind a ti türelmeteket is kérjük.

Röviden összefoglaljuk, hogy mi ennek az oka.

Az általános választásokkal szemben az előválasztáson a szavazólapokat nem pecséttel, hanem QR-kódok használatával hitelesítjük.

A szavazás során a választók azonosítását követően a szavazóbiztosok hitelesítették a szavazólapokat is (“becsippantás”), majd a választók a hitelesített szavazólapokon adták le a szavazatukat az urnákba.

A nem hitelesített szavazólapokon leadott szavazatok érvénytelennek minősülnek, így

kizárva a csalás lehetőségét.

A számlálás során a számlálóbiztosoknak ezt kell ellenőriznie, ezért ismételten beolvassák a QR-kódokat. A korábban “becsippantott” szavazólapokat ekkor “kicsippantják”, vagyis összevetik a hitelesített szavazólapok titkosított hashgyűjteményével, hogy megállapítsák a szavazólapok hitelesítésre kerültek-e, így megállapítva, hogy a rajtuk szereplő szavazat érvényes-e.

Ez a folyamat a vártnál több időt vesz igénybe. Jelenleg az 1.008.076 egyéni és miniszterelnök-jelölti szavazólapból óránként 50-70 ezer szavazólapot tudnak “kicsippantani” a szavazatszámlálók.

A folyamat különösen a budapesti számlálási helyszínen halad lassan, ahol összesen harminc választókerület, azaz

az ország közel egyharmadának

eredményét fogják megállapítani.

Emellett szintén lassítja a folyamatot, hogy a vidéki számlálók a számlálás eredményét adatbeküldő rendszeren keresztül juttatják el a központba, azonban ezeket a budapesti központ összeveti az elkészült papíralapú jegyzőkönyvek tartalmával is, hogy pontos és végleges adatok alapján tudja az eredményt megállapítani.

A fentiek miatt kimondható, hogy

ma nem várható a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredménye.

Az első választókerületekből azonban hamarosan összeáll az az adat, amit az OEVB pontosnak és hitelesnek tekint ahhoz, hogy a nyilvánosság számára is kihirdesse az eredményt.”

(kiemelt kép: Bordás Róbert/A Hang)

 

Valódi Hírek