Közel egy éve kitiltották Ukrajnából a fideszes politikust, de nem verte nagydobra

A helyieknek tűnt fel, hogy Tilki Attila egy ideje nem jár Kárpátaljára.

Tavaly december óta nem léphet be Ukrajnába Tilki Attila, a Fidesz vásárosnaményi központú négyes számú választókörzetének egyéni képviselője – írja a Szabad Európa.

A portál szerint a politikus ugyanakkor nem verte nagy dobra a kitiltását, Szabolcsban a helyieknek tűnt fel, hogy korábban havonta többször is Ukrajnába utazó Tilki egy ideje már nem jár Kárpátaljára.

A lapnak az ukrán titkosszolgálat erősítette meg, hogy valóban kitiltották az országból a fideeszes országgyűlési képviselőt.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közlése szerint Tilki az ukrán belügyekbe való beavatkozás és az ukrán állambiztonság aláásására irányuló tevékenysége miatt 2020.12.10-től kezdődően

három évig nem léphet be Ukrajna területére.

Azt viszont nem részletezték, hogy a szabolcsi képviselő pontosan mit követett el a titkosszolgálat szerint.

Mi is beszámoltunk róla, hogy hasonló indokkal tiltották ki múlt szerdán Nacsa Lőrincet is Ukrajnából. A KDNP országgyűlési képviselője Kárpátalja több településére szeretett volna ellátogatni, hogy adományokat adjon át, de a határon az ukrán hatóság közölte vele, egy korábbi döntés alapján három évre kitiltották a szomszédos országból, majd egy határozatot is kézhez kapott erről.

Az ukrán hatóságok később azt közölték, hogy a KDNP-s politikus 2020 októberében jogtalanul beavatkozott a helyhatósági választásokba:

külföldi politikusként az egyik magyar szervezet melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyar szavazókat

Tavaly novemberben pedig hasonló indokkal tiltották ki Ukrajnából Grezsa Istvánt is, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztost.

(Szabad Európa nyomán)

Valódi Hírek