Indul Demeter Szilárdék gigaberuházása: Megkötötték a szerződést a Hajógyári-sziget beépítésére

Nemsokára felvonulhatnak a gépek.

Demeter Szilárd megerősítette a Népszava azon értesülését, amely szerint

a Városliget beépítését szervező céggel, a Városliget Zrt.-vel együttműködési megállapodást kötöttek

a Hajógyári-sziget déli részének átalakítására. A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója szerint a cég „jelentős tapasztalattal rendelkezik” az ingatlanfejlesztési területen, azt azonban nem árulta el, milyen épületekre szerződtek.

A Petőfi Kulturális Ügynökség vagyonkezelő cége, a Magyar Kultúráért Alapítvány jelentős ingatlanvagyonnal gyarapodott az utóbbi időszakban. Többek között az óbudai Zichy-kastélyt, valamint a Bem rakparton elhelyezkedő Andrássy-palotát, valamint a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. nevű céget kapták meg.

Ezzel párhuzamosan a Hajógyári-sziget területéből a déli részen elhelyezkedő, 30 hektáros területet is átvették. A Hadrianus-palotát és több emlékművet felvonultató területen a korábban Vizoviczki László nevéhez fűződő szórakozóhelyek is vannak. A területen korábban kajak-kenu központot, és egy 3 hektárnyi erdő kivágásával járó védműgát építését tervezték.

Demeter Szilárdék a jelenlegi tervek szerint 3000 fős rendezvényhelyszínt építenek kiállító- és próbateremmel, valamint közösségi terekkel. A múzeum direktora

23 milliárd forintot kapott arra a célra, hogy a magyar könnyűzenei életet fellendítse,

ennek keretében pedig popkulturális központ épülhet Óbudán 5 éven belül.

Az óbudai Fő téren álló Zichy-kastélyt teljesen átalakítanák egy nagyszabású ingatlanfejlesztés keretében. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ezzel kapcsolatosan benyújtotta a vagyonátadáshoz szükséges dokumentumokat Óbuda DK-s polgármesterének.

Kiss László közölte, nem mondanak le az épület felének használati jogáról,

és nem kívánják elköltöztetni onnan a hivatalokat és az Óbudai Múzeumot.

Demeter a Zichy-kastéllyal és a Hajógyári-szigettel kapcsolatban azt mondta, nem egyedül dönt a kérdésekben, és mindig a jogszerűség keretein belül járnak el. Azzal kapcsolatban nem nyilatkozott, hogyan hasznosítanák a kastélyt, és a Hajógyári-szigeten lévő intézményekkel mi lesz a továbbiakban. Egyedül azt jelentette ki, hogy a Kassák Lajos Múzeum marad a terveik szerint a helyén.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek