Kiderült: Így akarnak Orbánék visszavágni Norvégiának a 77 milliárd forint elvesztése miatt

Blokkolhatják az EGT fennmaradását garantáló megállapodást.

Uniós források cáfolták a Népszavának, hogy bármilyen formában is szóba került volna az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló megállapodás megújítása.

A kérdés azt követően merült fel, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón arról beszélt, 2022-ben az uniós állam és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak meg kell újítania az Európai Gazdasági Térségről szóló nemzetközi szerződést.

Ám tekintve, hogy ehhez konszenzus kell,

Magyarország végső esetben jövőre blokkolhatja az EU tagállamain kívül Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát magában foglaló EGT fennmaradását garantáló megállapodást.

A Népszavának viszont korábban a norvég külügyminiszter is cáfolta, hogy meg kellene hosszabbítani az EGT-megállapodást jövőre.

A lap viszont most azt írja, az arról szóló megbeszélések, hogy mekkora legyen Izland, Liechtenstein és Norvégia pénzügyi hozzájárulása az átlagnál fejletlenebb EU országok — köztük Magyarország — gazdasági és társadalmi felzárkóztatásához 2021-2027 között novemberben kezdődnek meg Brüsszelben.

Így többek közt ezen tárgyalások során fog majd eldőlni, hogy

a Norvég Alapból mekkora támogatások érkezzenek a jelenlegi költségvetési ciklusban.

Uniós források szerint a megbeszéléseknek nincs határideje, de Brüsszel abban reménykedik, hogy az egyezség valamikor a jövő év folyamán megszületik. A megállapodást konszenzussal kell elfogadni, vagyis Magyarország, ha akarja, megnehezítheti az egyetértést.

A Népszava megjegyzi, a kormány látványosan keresi a lehetőséget, hogy visszavágjon Norvégiának, miután Magyarország augusztusban végérvényesen is elesett a Norvég Alap 77 milliárdjától. A kormány ugyanis nem egyezett bele, hogy a civileknek járó 4 milliárd forintot, ami a teljes összeg öt százaléka az Ökotárs Alapítvány ossza szét.

(Népszava nyomán)

 

Valódi Hírek