Részben Orbán is felelős azért, hogy térdre kényszerítették az állami hírügynökséget Szlovéniában

Túl röviden számoltak be a szlovén miniszterelnökkel közös találkozójáról.

Közvetve Orbán Viktor is szerepet játszott abban, hogy a csőd szélére került a szlovén hírügynökség, az STA – írja az Euronews.

A portál beszámolója szerint Janez Janša kormánya tavaly december óta – a törvénybe foglalt állami támogatás megvonásával – módszeresen kiéhezteti a közszolgálati médiumot. A pénzügyi apanázs megszüntetésének pedig egy mondvacsinált ürügy szolgált alapul.

Nevezetesen az, hogy

a Janša és Orbán 2020 októberi tárgyalásáról készült tudósítás rövidebb volt annál az interjúnál, mint amit az STA egy rapperrel és kormányellenes aktivistával, Zlatkóval készített.

A szlovén kormányfő emiatt „a nemzet szégyenének” nevezte az állami hírügynökséget.

A szlovén hírügynökség, amelynek alapítója az állam, évi 4 millió euróból (nagyjából 1,4 milliárd forintból) tartja fenn magát, ennek fele, évi 2 millió euró, vagy havi bontásban durván 170 ezer euró (60 millió forint) állami juttatás – írja az euronews.

A törvény szerint az állami támogatást a minden év végén megújított szerződés alapján, közszolgáltatásért kapják, és havi részletekben fizetik ki nekik.

A szlovén kormány viszont maga akarta eldönteni, hogy az STA munkája mennyire minősül közszolgáltatásnak, a finanszírozás arányát pedig ettől tette volna függővé.

A 12 egyenlő havi juttatás helyett a kormány kommunikációs hivatala havonta ellenőrizte volna, hogy az ügynökség tevékenységének mekkora hányada tekinthető közszolgáltatásnak, és minden hónap végén ezzel tette volna arányossá a költségvetési támogatás kifizetését.

A válságos helyzetbe került hírügynökség tavasszal adománygyűjtésbe kezdett, amelynek során 280 ezer eurót gyűjtöttek össze a polgárok adakozásából.

Barbara Štrukelj főszerkesztő szerint azonban A megmaradásért nevű adománygyűjtő kampány során kapott összeg nagy részét már felélték, így „már csak egy bérkifizetésre futja”.

„Köztudott, hogy a STA-ra rendelkezésre áll a pénz: az állami költségvetésben 2 millió eurót különítettek el a működtetésére. Kifizetését azonban újra és újra különböző feltételekhez kötötték.

Ez lassan megmételyezte a szerkesztőségi munkát. Most már csak arra várunk, hogy valaki tesz-e valamit, reagál-e.

Ellenkező esetben szó szerint elvérzünk a nyilvánosság, Szlovénia és az Európai Unió szeme láttára”

– nyilatkozta néhány hete Štrukelj.

A hírek szerint az anyagi nyomás mellett öncenzúra is terjed a szerkesztőségben, mivel a csapatot Janša a közösségi médiában személyesen járatja le.

Szlovéniában a következő parlamenti választások 2022-ben esedékesek. Alem Maksuti szlovén politológus szerint a szlovén politika közeledik ahhoz, ami Magyarországon, Lengyelországban vagy Szlovákiában tapasztalható, és „az elért civilizációs lépések – például az abortusz vagy az azonos neműek házassága – ismét kérdésessé válnak”, a média területén pedig „véres leszámolásokra lehet számítani” szerinte.

(euronews nyomán)

Valódi Hírek