Reagáltak a mozik: Ezért nem játsszák a Fidesz ócska őszödi heccfilmjét

Nem, nem Gyurcsány intézte így.

Mint megírtuk, a Fidesz 800 millió forintos őszödi heccfilmjének producere nagyon ideges, mert szerinte kevés magyar moziban vetítik a premier hetében a politikai heccfilmjét.

Kálomista Gábor azt mondta, a mozhálózatok maguk döntik el, melyik filmet futtatják, és melyiket süllyesztik. A Budapest Filmről úgy véli, Gyurcsány Ferenc irányítja.

Az üggyel kapcsolatban az Index megkérdezte a Budapest Film Zrt. vezérigazgatóját, aki azt mondta, Kálomista támadása nem más, mint

marketinghúzás.

Liszka Tamás kitért arra is, hogy egyáltalán nem lehetetlenítik el a filmjét, hanem pont az ellenkezőjéről van szó, mivel széles hazai nézőréteghez szól, így az éppen erre szolgáló mozikban tervezik indítani, legalább napi egy előadással.

Arra a kérdésre, hogy reális-e az ajánlatuk a várható nézőszámhoz képest azt válaszolta:

„Lehet, hogy október folyamán olyan érdeklődés lesz, hogy majd át kell terveznünk a további heteket, de ez szakmai kérdés, és

becsszóra nem Karácsony Gergely írja a moziműsorunkat.

Akár hiszi ezt Kálomista, akár nem. Nagyon sok magyar film mutatkozik be, sorakoznak a fesztiválok, rendezvények. Tudtuk, hogy az ősz sűrű lesz, de még annál is sűrűbb lett.”

Arról, hogy az ElkXrtukban erős hangsúlyt kap a politika, leszögezte, ebből nem tudnak jól kijönni, akármit csinálnak, de korrekt módon fognak viselkedni az alkotókkal és a nézőkkel szemben is.

A szakember ugyanakkor kitért arra, hogy az őszi időszak műsorosztás szempontjából nem a leglazább időszak, hiszen rengeteg a premier, és

nem könnyű mindegyik filmnek annyi vetítést biztosítani, amennyit az alkotó szeretne.

Hasonlóképp vélekedik Buda Andrea, a Cinema City mozihálózat marketingigazgatója, aki leszögezte, nem kivételeznek, minden film egyforma eséllyel indul, a közönség dönti el a sikert.

Buda kiemelte, folynak még a tárgyalások, de minden esetben a forgalmazótól és a filmtől függ hogyan kerül az alkotás a termekbe.

„Minden esetben meg kell nézni, hogy az adott időpontban hány premier lesz. A nemzetközi stúdiófilmekre sokkal előbb megtárgyaljuk a feltételeket, tehát azt is tudjuk,

hány termet foglalnak le, milyen időpontban, és ehhez képest tudunk tárgyalni a többiekkel.

Ez a film viszonylag last minute-ben került a megjelenési listába erre a hétre, de nem kap jobb vagy rosszabb elbírálást, mint bármelyik más film. Ne is feltételezzünk ilyet, mert erről egyáltalán nincs szó”

– fogalmazott Buda, aki aláhúzta, kampányfilmeket nem tűznek műsorra, az ElkXrtuk című filmet ugyanúgy kezelik, mint a többit.

Arra az állításra, hogy Kálomista szerint pikkelnek a filmjeire a mozik, Buda azt válaszolta: legutóbb a Zimmer Feri 2-nél hangoztatta ugyanezt a rendező, de akkor azért vették le listából, mert nem nézték.

Ugyanakkor kiemelte: Kálomista heccfilmje most szájhagyomány útján elterjedt, hogy jó, szerinte a premier dátuma szempontjából az Elkxrtuk

nagyon kompetitív környezetben kerül a közönség elé.

Valódi Hírek