Kálomista őrjöng: A mozik nem akarják játszani az őszödi heccfilmjét

Nem veszik a nevükre ezt a politikai szutykot.

Fogalma sincs, hogy jut el a mozikba az ElkXrtuk című politikai heccfilm, és ezért bizonyos „rendszerszintű problémákat” tesz felelőssé Kálomista Gábor, a film producere, aki az Indexnek adott interjút.

Annak okai közt, hogy a Gyurcsány-filmet példátlanul kevés mozi játssza az október 21-i bemutatót követően, Kálomista a 2004-es filmtörvénytől Andy Vajnáig sokmindent felsorol.

Szerinte az egyik fő gond az, hogy a filmtörvény csak a filmgyártással foglalkozik, azzal nem, hogyan kerül a nézők elé a kész termék.

Elmondta: hiába létezik a Nemzeti Filmintézet, ha a forgalmazásba nem tud beleszólni. Hozzátette: amikor Vajna átalakította a filmfinanszírozási rendszert 2010-ben, akkor a mozik nyolcvan százaléka az akkor már megalakult Cinema City-hálózathoz került.

Kálomista szerint ez a hálózat el tudja dönteni, melyik filmet futtatja, noha halála előtt Vajna még „oda tudott nekik szólni”, noha a néhai kormánybiztos leginkább ahhoz ragaszkodott, hogy a piac döntsön ilyen kérdésekben.

Kálomista elmondása szerint ebből sok vitája volt Vajnával, hiszen neki nem állt érdekében a filmforgalmazást is átalakítani. A forgalmazást tehát a mozihálózatok döntik el — véli a producer.

„Ott volt a Veszettek. Arról kijelentették, hogy a Magyar Gárdáról szól, holott azóta is meg vagyok róla győződve, hogy az egy nagyon komoly film, és nem a gárdáról készült. A rendező, Goda Kriszta minden filmje nagyon sikeres volt korábban, ezzel meg egy hét alatt kikerültünk minden moziból”

— mondta. Szerinte ez

„manipulatív, gonosz, hátsó szándékok által vezérelt módszer”,

és úgy gondolja, hogy az ElkXrtuk esetében ugyanez történik. Noha ha neki lenne mozija, az első héten csak ezt a filmet játszaná,

„a Budapest Filmhez tartozó hat moziból a Corvin egyetlen termében adnak egy délutáni előadást a premier hetében. A Cinema City még nem válaszolt”

— kesergett. Kálomista biztos abban, hogy a Budapest Film politikai okokból akarja „elhallgattatni” a filmet, és azt is felsorolta, mennyit bántották őt és a színészeket is a produkció miatt.

Ezzel együtt mindenkit megnyugtatott, hogy fognak találni alternatív lehetőségeket a vetítésre.

„Nem tudom, mit hisznek, lehet, hogy tényleg ennyire ostobák, de megnyugtatok mindenki, fogunk találni alternatív lehetőségeket. De az nyilván nem lesz ugyanolyan, és ezek az emberek elvesznek attól a több száz embertől, a színészektől, a stábtól egy álmot, az örömet, hogy lássák, mit ér a munkájuk. Megöltek egy mozit. Ez óriási szégyen. Cenzort játszanak, visszaélnek a hatalmukkal. Ilyen alapon miért ítélik el a második világháborús könyvégetéseket, akik most filmet égetnek”

— fogalmazott, hozzátéve, hogy

Gyurcsány Ferenc befolyását látja a dologban,

aki szerinte talán megsértődött, hogy nem Hugh Grant játssza a szerepét.

Ezután arról is beszélt, hogy anyagilag ez neki nagyon kellemetlen.

„A cégemnek és nekem magamnak is rengeteg pénzünk fekszik benne. Tudtam, hogy lesznek vele gondjaink, de hogy ekkorák, azt még én sem hittem”

— mondta. Hozzátette: a film miatt fenyegetéseket is kapott, és azt is állítja, hogy moziüzemeltetők azt mondták neki: azért nem játsszák a filmet, mert különben nem kapnának több premiert.

Kijelentette:

„Brüsszelben is hallani fognak arról, hogy itt a demokrácia zászlaját lengetve filmeket tiltanak be”,

majd elismételte, hogy az Európai Unióhoz fog fordulni az ügy miatt.

(kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)

 

Valódi Hírek