FRISS: Reagált az MLSZ arra, hogy a FIFA zártkapus meccseket és gigabírságot szabott ki a rasszista szurkolók miatt

Mélységesen elítélik a rasszista rendbontókat, de nem tartják igazságosnak a kollektív büntetést.

Beszámoltunk róla, hogy az angolok elleni rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt a FIFA úgy döntött, a magyar labdarúgó-válogatott a következő hazai világbajnoki selejtező-mérkőzését zárt kapuk mögött kell játszani, további egy zárt kapus büntetést pedig két évre felfüggesztve szabott ki.

Emellett a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 65 millió forintos bírságot is kapott.

A FIFA döntésére nem sokkal ezelőtt közleményben reagált az MLSZ. Mint írták:

„mélységesen elítélendő azon rendbontók viselkedése, akik a több tízezres tömegtől eltérően, bizonyítottan rasszista módon nyilvánultak meg a Magyarország–Anglia vb-selejtező mérkőzésen a játékosokkal szemben, szeptember elején.

Az MLSZ számára mindenfajta diszkrimináció elfogadhatatlan”.

Mint írják, a magyar-angol előtt a szövetség vezetése és maga a csapat is többször kérte a szurkolókat a mindenki által ismert UEFA és FIFA irányelvek figyelembevételére.

„Aki tehát a Puskás Aréna lelátóin huhogott, rasszista vagy diszkriminatív módon nyilvánult meg, azzal szemben megállapítható:

szándékosan okozott kárt a magyar labdarúgásnak, és ezért a legszigorúbb szankcióra számíthat”.

Hozzátették, az MLSZ változatlanul úgy gondolja, „egy hatvanezres stadionban jó hangulatot teremtő tömeget és a minden elvárható intézkedést végrehajtó rendező szövetséget

ilyen súlyosan, kollektív módon büntetni nem igazságos és kontraproduktív lépés.

A rasszizmus elleni fellépés szükségességét az MLSZ elismeri, támogatja, de az is jól látható, hogy az UEFA és a FIFA fegyelmi szabályzatai és döntései nem a valódi felelősöket büntetik, és a jelenlegi formájukban nem hatékonyak”.

A szövetség közleményét azzal zárta, hogy folytatják „a megkezdett folyamatot a rendbontók, illetve a nem kívánatos viselkedés távoltartása érdekében. Ezt elősegítve az MLSZ saját gyakorlatának és a vonatkozó jogszabályok változása is szükséges, amelyek előkészítése folyamatban van”.

A korábbi mérkőzésen elkövetett vétségek azonosított szereplői ellen a szövetség feljelentést tett.

Az MLSZ várja a mostani döntés részletes indoklását, és annak ismeretében, indokolt esetben fellebbezni fog a döntés ellen – írták.

Valódi Hírek