Kiderült: Ultimátumot adtak Demeter Szilárdék a Zichy-kastélyra az óbudai önkormányzatnak

Alig öt napot kaptak arra, hogy „megfontolják” az ajánlatukat.

Alig öt napot kapott Óbuda-Békásmegyer önkormányzata arra, hogy megfontolja a kormány nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) ZRT. ajánlatát a kerület főterén álló Zichy-kastély Petőfi Irodalmi Ügynökségnek történű határozatlan idejű átadásáról – írja a Népszava kedd reggel a DK-s Kiss László kerületi polgármester sajtótájékoztatójáról szóló beszámolójában.

Kiss elmondta,

a szeptember 3-án megkapott szerződéstervezet egyetlen, az önkormányzat számára fontos kérdést sem rendez megnyugtatóan.

Így nem derül ki belőle: hogyan kárpótolják a kerületet a műemléképület csaknem felét, 7319 négyzetmétert érintő használati jog átadásáért, ahogy az sem, mi lesz a sorsa az itt működő kerületi hivataloknak, az Óbudai Múzeumnak.

A képviselő leszögezte,

nem kívánnak lemondani az épület használati jogáról és az Óbudai Múzeumot sem akarják máshová költöztetni.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy idén márciusban a kormány egy rendelettel adta át a Demeter vezette alapítványnak és ügynökségnek a 15 ezer négyzetméteres óbudai Zichy-kastélyt és a Hajógyári-sziget több mint 30 hektáros déli részét.

Az ingatlanok – köztük a Hadrianus-palotával és fél tucat műemlékkel – ingyenes átadásáról szóló döntést törvényben is rögzítették.

Kiss László tájékoztatása szerint a birtokba adásra a szerződés aláírása után egy hónappal kerülne sor, ami túl rövid határidő az itt működő intézményeknek, cégeknek az új hely keresésére. Jelenleg ugyanis itt működik még az Észak Budai Tankerületi Központ, a Kobuci-kert, a Hellowood, a Térszínház és a Kassák Lajos Múzeum is.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek