Példátlan közvagyont vágnak Demeter Szilárdhoz: Alapítványba betonozzák a kulturális birodalom százmillióit

Hivatalosan is ő az újkori Aczél György.

Egy törvényjavaslat szerint nemcsak a Zichy-kastélyt és a Hajógyári-sziget déli részét kapja meg Demeter Szilád a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, hanem a Bem rakparton álló Andrássy-palota állami tulajdonban lévő részét is, illetve a PIM-hez kerül a számos alkotóházat és művésztelepet birtokló MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-t, és egy 2 milliárdos, újságíróképzésre szakosodott állami cég is — írta meg csütörtökön a HVG.

Az összesen 100 milliárd forint értékű ingatlanvagyon kedvezményezettje azonban nem közvetlenül a PIM lesz, hanem ezt is kiszervezik egy leválthatatlan kuratórium által vezetett közérdekű vagyonkezelő alapítványba, ez pedig a tervezetben szerepló módon létrehozandó

Magyar Kultúráért Alapítvány lesz.

A jogszabály szerint az adományt a Demeter által létrehozott Petőfi Irodalmi Ügynökség kapja, de ezt a céget megkapja a Magyar Kultúráért Alapítvány.

A tervezetben szerepel, hogy

„alapítvány alapító okiratában gondoskodni kell arról, hogy az alapítói jogok teljes körének gyakorlására a további működés során a kuratórium kerüljön kijelölésre”.

Az öt kurátor személyéről Kásler Miklós dönt, leválthatatlanok és elszámoltathatatlanok lesznek, minden döntés az ő kezükbe kerül.

A törvény rendelkezik arról is, hogy az alapítvány megkapja a 2 milliárd forinttal gazdálkodó Nemzeti Tehetséggondozó Nkft.-t, és MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nkft.-t is. Utóbbihoz tartozik a zsenyei, szentendrei, mártélyi, galyatetői, kecskeméti és hódmezővásárhelyi alkotóház, övé a nemrég felújított Szentendrei Régi Művésztelep és a Hódmezővásárhelyi Művésztelep, két galériája van Szentendrén, és számos ösztöndíjat oszt.

Ha a törvénytervezetet elfogadja a kormánytöbbség, a PIM főigazgatója egy példátlan nagyságú kulturális, sőt üzleti birodalmat hoz létre — írja a lap.

 

Valódi Hírek