Polt Péterék úgy tudják, nem terjesztett rémhírt a Honvédség parancsnoka, amikor a repülőn bombát szerelő afgánról beszélt

Elutasították Hadházy Ákos feljelentését.

Elutasította az ügyészség Hadházy Ákos feljelentését Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy ellen – közölte a független országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán hétfő reggel.

Hadházy azt követően tett feljelentést Ruszin-Szendi ellen, hogy a Honvédség parancsnoka a szövetségesekkel együttműködő afgánok evakuálásáról szóló sajtótájékoztatón arról beszélt: egy másik országnak volt olyan kimenekítettje, aki már a repülőgépen bombát próbált összeszerelni a vécében.

A parancsnok állításait azonban később sem a Honvédség, sem a NATO nem tudta megerősíteni. Az RTL megkeresésére ugyanis a NATO sajtóosztálya azt közölte, nem tudják megerősíteni az említett incidenst. Az ugyanis a szövetségesek feladata, hogy a repülőiken történt eseteket kommentálják.

Ilyen esetet viszont eddig egyetlen kormány sem jelentett.

De Szijjártó Péter külügyminiszter is azt mondta, nem tud részleteket az incidenssel kapcsolatban, hiszen ő is a honvédség parancsnokától hallott az esetről.

Hadházy Ákos ezt követően jelentette fel Ruszin-Szendit rémhírterjesztés és a köznyugalom megzavarására irányuló bűncselekmény gyanúja miatt. Ám az ügyészség elutasította a beadványát, mondván:

„a feljelentés alapján nem vonható le megalapozott következtetés, hogy Ruszin-Szendi állítása elferdített vagy valótlan állítás lett volna”.

Az ügyészség elutasító határozatának indoklása szerint a sajtótájékoztató nem a közveszély színhelyén zajlott le, a sérelmezett közlés pedig nem a jövőben bekövetkező eseményre utalt, hanem egy múltbeli történésre.

Ez a két körülmény önmagában is kizárja, hogy megvalósuljon a közveszéllyel fenyegetés – írta a Polt Péter vezette Ügyészség.

Az indoklásban megjegyezték azt is, a feljelentés alapján azt a következtetést sem lehet levonni, hogy a közlés elferdített vagy valótlan, a közveszély színhelyén zavar vagy nyugtalanság keltésére alkalmas állítás volt.

„Hát persze kérem, ezért kellett volna a nyomozni, és ezért írtam a kérdésemet Poltnak, amit feljelentésként továbbított a beosztottjának.

Pedig milyen egyszerű lett volna: megkérdezni a főkatonát, hogy melyik repülőre tetszett gondolni, majd megkérdezni az adott légitársaságot vagy NATO-tagállamot, hogy valóban volt-e ilyen incidens. Mert ha egy kocsmában beszél valaki egy kitalált történetet egy meghiúsult terrortámadásról, azt úgy is kezeli az ember.

De ha magyar honvédség parancsnoka csinálja ugyanezt egy nemzetközi sajtótájékoztatón, az bizony maga a közveszéllyel fenyegetés”

– írta Hadházy Ákos, hozzátéve,

holott a köznyugalom súlyos megzavarása esetén a büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

„Az ügyészség szerint a magyar honvédség parancsnoka nyugodtan kitalálhat egy ijesztgető mesét a repülő mosdójában bombát fabrikáló afgán menekülőkről és nyugodtan ijesztgetheti azzal magyarok millióit a nagy nyilvánosság előtt egy sajtótájékoztatón”

– fogalmazott a képviselő, aki felidézte azt is, tavaly tavasszal egy gyulai férfit azért vittek be egy hajnalon az őrsre rémhírterjesztés miatt, „mert leírta az igazat arról, hogy a kórházat kiürítették”.

Valódi Hírek