Sírdogált a kormánylap szerzője, hogy a kutyát sem érdekli az Eucharisztikus Kongresszus — villámgyorsan törölték a cikket

Mi történt?

„Érdekes cikket közöl a KDNP házilapja; a szerző azon kesereg és értetlenkedik, hogy az Eucharisztikus Kongresszusra, a katolikus egyház olimpiájára összesen 75 ezren regisztráltak, pápai misével együtt, az összes külföldi zarándokot beleértve” — hívta fel a figyelmet Tóta W. Árpád publicista Facebook-oldalán szerdán.

A Vasárnap.hu-n ugyanis szerdán egy Végidők előjátéka, avagy miért nem érdekel senkit az Eucharisztikus Kongresszus címmel jelent meg egy írás.

Hogy a cikket ki írta, és pontosan mit tartalmaz, az már sajnos nem derülhetett ki, ugyanis Tóta W. posztjának megjelenése után 17 perccel az írás már nem volt elérhető a Vasárnap.hu-n, így csupán a HVG újságírójának felvezető mondatából következtethetünk arra, hogy miről szólt.

Rejtély, hogy miért törölték a cikket a kormánypárti oldalról, a címsorban azonban továbbra is látszik a címe, bár hol adatbázis hibát, hol pedig 404-es hibát jelez az oldal:

Az internet azonban nem felejt, a tárolt változat még olvasható >>ITT<<.

A szerző már az első bekezdésben a tömeg hiányára panaszkodik, de később erősebb állításokat is tesz:

„A helyzet drámai, testvérek. Drámai. Amúgy is jellemző beteg kultúránkra a közönyösség, ez azonban most a Kongresszus vonatkozásában rendkívüli módon megmutatkozik. 75 ezren regisztráltak egy korszakos esemény pápai miséjére, külföldiekkel, mindennel együtt, cakk-pakk. Ez az Egyház? Ezt tudja a magyar katolicizmus felmutatni? Ennyi a mi hitünk, testvérek? Hát ennyi, kéremszépen”

— fogalmaz, majd azon értetlenkedik, hogy ha félmillió katolikus van az országban, akkor hogy lehet, hogy a külföldiekkel együtt mindössze 75 ezren regisztráltak a pápa szentmiséjére.

Tóta W. Árpád reakcióját is érdemes elolvasni:

„Ímé, pusztán hagyatik néktek a ti házatok.

Érdekes cikket közöl a KDNP házilapja; a szerző azon kesereg és értetlenkedik, hogy az Eucharisztikus Kongresszusra, a katolikus egyház olimpiájára összesen 75 ezren regisztráltak, pápai misével együtt, az összes külföldi zarándokot beleértve.

Pedig csak Budapesten van félmillió katolikus — írja.

Igyekszem viszafogottan reagálni, mert ígéretesnek látom a felfedezést, és kár volna ajtócsapkodásba vezetni át.
Nos,

nincs Budapesten félmillió katolikus. Az országban sincs.

Ezek a szép kövér számok ugyanis a népszámlálásból erednek, ahol a megkérdezettek — mivel még mindig normának tekintik, hogy valami vallása kell legyen az embernek akkor is, ha a templomon se találja meg a kaput — bemondják azt, amire keresztelték őket, vagy az anyjukat.

A konkrétan a templomba járást firtató külön felmérések 5-8 százalékot mutatnak az ÖSSZES felekezetre — és még akkor se a misén számoltuk össze őket, csak elhittük, amit mondtak.

Aki katolikus, az ugyanis el-elnéz a templomba, mivel ezt előírja neki a vallása, amit komolyan vesz. Komolyan veszi továbbá, hogy a szentáldozás alkalmával ő nem csupán rituálisan emlékezik, hanem a szó szoros értelmében megeszi Jézust, ugyanis olyankor Jézus huss, belebújik az ostyába.

Ez a tanítás, nem én találom ki.

Ez maga az eucharisztia: az a tan, hogy az ostya konkrétan Jézus húsa. Az Eucharisztikus Kongresszuson pedig azt beszélik meg, mennyire finom.

Ezzel semmi gond nincs, mások a tenyerükből meg távoli gázgömbökből jósoltatnak maguknak. De bizony célszerű szembenézni azzal, hogy

ez egy szubkultúra.

Kisebbség, ahogy a melegeké; jóval kisebb, mint a horgászoké. És nyugi, még kisebb lesz, nemzedékről nemzedékre.

Gond azzal van, ahogy ennek ellenére viselkednek: többségként és uralkodóként. Ez nem a többség normája, nem a nemzet gerince, nem mindannyiunk közös szentsége, csak egy szűk csoport dilije.

Vissza kéne venni az arcból, mert az erőszakos nyomulástól, a politikai kurválkodástól és harácsolástól, az iskolák bekebelezésétől, a vallási hiedelmekből kovácsolt tantervtől meg törvénytől nem több lesz a hívő, hanem még kevesebb. Ettől az ellenségeik lesznek többen, és igazuk lesz.

Gond van továbbá azzal, amennyibe kerül ez a jézuskóstoló mindenki másnak. Körülbelül 30 milliárd forint ment el rá, plusz 55 milliárdért felújították a Hungexpót, igaz, azt nemcsak ezért, hanem a még eszementebb vadászati világkiállítás kedvéért is.

És el se kezdjük, mennyi pénzzel kedveskedünk az egyháznak csak úgy, éves állami támogatásként, meg még azon felül — mondjuk járvány alkalmából is leesett pár tízmilliárd.

Ehhez kevesek vagytok, tehát nem érdemlitek meg, és ha így folytatódik, akkor politikailag is megéri szembefordulni az egyházzal. És ha ezt már felismertétek, akkor ideje elgondolkodni azon, hogyan legyetek szerényebbek.
Jó étvágyat, menjetek békével, de ne felejtsétek:

aki magát felmagasztalja, megaláztatik.”

(kiemelt kép: Orbán Viktor/Facebook)

Valódi Hírek