Czeglédy Csaba: „Egy gondom van, Karácsony Gergelynek nem tudom elhinni a valódi elszámoltatást!” (+videó)

Amikor erre lehetősége adódott, akkor dupla végkielégítéssel és díszpolgári címmel jutalmazta Tarlós Istvánt.

Hétfő este rendezték meg a Vas megyei 01. számú választókerület képviselőjelöltjeinek vitáját, amelyen Dr. Czeglédy Csaba (DK), Ungár Péter (LMP) és Koczka Tibor (ex-Fidesz, most Új Világ Néppárt) vett részt, a moderátor a Partizán csatorna vezetője, Gulyás Márton volt.

A budai illetőségű Ungár Péter vitaindító beszédében elmondta: reméli, hamarosan be tudja majd bizonyítani a benne kételkedőknek, hogy van helye a Vas 01. képviselői székében, illetve azt ígérte, amennyiben nyer, úgy „visszaszerzi azt a 3 milliárdot, amit Orbán Viktor vett el Szombathelytől”.

Czeglédy Csaba kifejtette: az ellenzéki vitaest az előválasztás fontosságára is rámutat, illetve a három képviselőjelölt vitája szerinte arra is rámutat, hogy Szombathelyen nincsen elbábozva az előválasztás.

Az eső vitablokk témája a lakhatási válság volt.

Czeglédy, aki 1998 óta lát el képviselői tevékenységet Szombathelyen, így tehát a három jelölt közül

ő dolgozik ott a legrégebben,

elmondta: Szombathelyen jelenleg több mint 250 családnak nincs megoldva a lakhatása, majd Koczka Tibornak is odaszúrt, emlékeztetve, hogy a 2019-ig hivatalban lévő fideszes városvezetés nem foglalkozott érdemben ezzel a problémával.

Kiemelte: a 2100 szombathelyi önkormányzati lakásból jelenleg 14 üres, ezek jelentős része is komfort nélküli.

Czeglédy úgy véli, az lenne a megoldás, ha legalább kétszáz önkormányzati bérlakás épülne még a választókerületben, illetve tovább emelnék a jelenlegi harmincezer forintról a lakhatási támogatást. Hozzátette: egy legalább ötven fős idősek otthonát is építeni kell.

Koczka erre úgy reagált, hogy a magas lakásárakat Ausztria közelsége hajtotta fel, hiszen kifizetődőbb Szombathelyen vagy környékén élni és Ausztriában dolgozni.

Ungár Péter és az LMP szerint az a megoldás, hogy a kereslet-kínálatba az államnak be kell avatkoznia. Úgy véli, ennek több módja is van.

A Fidesz lakhatási politikájával sem értettek egyet a vitázó felek. Gulyás Márton felvetette, hogy jelenleg a kormány a felső-középosztály ingatlanszerzését támogatja, a magyaroknak pedig ellenérzései vannak a bérléssel szemben. Ungár Péter szerint ez egy állami bérlakásrendszer felépítésével változhatna.

Koczka Tibor úgy gondolja, a kormány célja a röghöz kötés, a magántulajdonhoz való görcsös ragaszkodás, ezen pedig változtatni kell.

Czeglédy Csaba úgy véli, hogy a magántulajdonhoz való ragaszkodásnak a 20. század történelme is az oka, mivel az elmúlt több mint 100 évben legalább háromszor történt meg, hogy az emberektől elvették a magántulajdonukat. Éppen ezért szerinte nem lehet elvárni, hogy ez a gondolkodásmód megváltozzon.

Mindhárman úgy gondolják, hogy ahhoz, hogy Ausztria ne szipkázza el a magyar munkaerőt, jelentősen

növelni kellene a Magyarországon a minimálbért,

illetve a munkakörülmények színvonalát is.

A második vitablokk a gondoskodás válságáról szólt. Ungár egyik javaslata a helyzet megoldására az, hogy az otthonápolást végző — többségében nők — kapjanak minimálbért a munkájukért: ez összesen 45 milliárd forintba kerülne egy évben.

Czeglédy a szociális ágazat bizottsági elnökeként elmondta, a szociális szolgáltatásokat havi szinten 750 idős veszi igénybe a körzetben. Hangsúlyozta: az már mindannyiunk közös szégyene, hogy az őket ellátó — főként idősebb nők — mindössze nettó 160 ezer forintot keresnek.

A DK jelöltje egyetértett Ungárral abban, hogy nem lenne szabad különbséget tenni javadalmazásban aközött, aki a fogyatékkal élő gyermekét, és aközött, aki önmagát ellátni képtelen idősebb családtagját ápolja: utóbbiak jelenleg 100 ezer forinttal kapnak kevesebbet havonta.

Szó esett a kormány családpolitikájáról, amely jelenleg a kétszülős, többgyermekes, magas jövedelmű családoknak kedvez.

Abban mindhárman egyetértettek, hogy a rendszer nem igazságos, hiszen a kedvezményeket azok tudják igénybe venni, akiknek eleve magasabb a bérük. Ungár úgy véli, hogy a Fidesz egész családpolitikájában vannak olyan népszerű elemek, amelyeket meg kell tartani.

Czeglédy Csaba szerint nyilván kívánatos, hogy minél több gyermek szülessen, de ennek az ösztönzését nem kellene házassághoz kötni, illetve

nem lenne szabad büntetni azokat,

akik akár betegség miatt vagy más okból nem tudnak gyereket vállalni, vagy nem annyit.

A harmadik vitablokk címe „kormányváltás vagy rendszerváltás” volt.

Czeglédy Csaba itt azt mondta, nincs köze a Borkai-botrányt kirobbantó videó kiszivárogtatásához, hozzátéve, hogy szerinte a szivárogtatás mögött zsenik állnak, hiszen ezzel a témával végre sikerült áttörniük a propaganda falát, ahogyan később a Szájer-botránnyal kapcsolatban is így volt.

Hozzátette:

egy fasiszta jellegű propagandagépezettel állunk szemben,

és ha nem lenne internet, akkor a propaganda olyan elnyomó szerepben lenne, mint a rendszerváltás előtti időkben.

A kormányváltással kapcsolatban elmondta: nem hisz abban, hogy elég leváltani a Fideszt, éppen ezért is írt részletes programot, amelyet bárki elolvashat.

Czeglédy kifejtette: nem hisz Karácsony Gergelyben.

„Nekem egy gondom van: Karácsony Gergelynek nem tudom elhinni, hogy ő fog valós elszámoltatást csinálni. Karácsony Gergely díszpolgárrá tette azt a Tarlós Istvánt, akiről és a társairól elmondtak minden rosszat, hogy ők hogy lopták el és hogy asszisztáltak a főváros vagyonának ellopásához.

Több olyan szereplő van, akinek én, Czeglédy Csaba nem tudom elhinni, hogy fel fog lépni a Fidesz bűnözőivel szemben. Ez Ungár Péter terhe. Én azt gondolom, hogy Dobrev Klára esetében mindegyikünk biztos lehet abban, hogy egyetlen fideszes bűn nem fog megtorlatlanul maradni, jogszerű eljárás keretében”

– fogalmazott Czeglédy, hozzátéve, hogy míg a DK-s Niedermüller Péter vezette Erzsébetvárosban milliárdos nagyságrendben indultak büntetőeljárások, a Karácsony vezette Városháza nem kezdeményezett ilyeneket a 2019-es győzelem után.

Ungár Péter a kérdésre, hogy hogyan kezelné az elszámoltatást a saját érdekeltségeivel szemben, azt felelte: a cég, amelyben neki érdekeltsége van, édesapja tehetségéből lett. Azt mondta: ő megérti a bizalmatlanságot, de ha nem gondolná komolyan, akkor nem állna ott, egyéb módon is el tudná tölteni az idejét.

„Bár édesanyámról nem fogok rosszat mondani, ez nem vonatkozik az ő barátaira, kollégáira”

— fogalmazott.

Abban mindhárman egyetértettek, hogy kormányváltás esetén az elszámoltatás nem mehet a magyar jogrenddel szembe.

Gulyás Márton végül arra kérte a vitázókat, hogy rövid záróbeszédükben mondják el, mi különbözteti őket a másik két jelölttől.

Czeglédy hangsúlyozta, hogy 2006-2010 között alpolgármesterként megmutatta, nem csak rombolásra, falak áttörésére képes, de építeni is tud.

„Elpusztíthatatlan vagyok, és nap mint nap dolgozom a szombathelyiekért”

— mondta.

Koczka Tibor legfontosabb céljaiként a szombathelyi közlekedés javítását és a körgyűrű megépítését említette, Ungár pedig úgy fogalmazott:

„Tudom, hogy egy gyüttment vagyok”,

de hozzátette: feladatának érzi, hogy a Fidesz ne saját hűbérbirtokaként tekintsen a térségre.

A rövidebb összefoglalót itt találod:

.

a teljes videót pedig itt tudod megnézni:

.

 

Valódi Hírek